Loire

Een prachtig groen dal met een rijkdom aan kastelen

Een koninklijk dal met kastelen

Het groene dal van de Loire draagt een koninklijk stempel. De kastelen van de Loire doen ons even wegdromen. Meteen een goed idee voor een korte vakantie. Tours, het hart van deze regio ligt slechts 550 km van Brussel. We volgen de Loire van Orleans tot Angers. Meteen heb je alle hoogtepunten van de Loirevallei.

Orleans, Jeanne d'Arc, Bourges, Chateau Chambord

Orleans ontleent haar karakter vooral aan Jeanne d'Arc. Het maison de Jeanne d'Arc doet haar daar aan herinneren. Andere bezienswaardigheden in Orleans zijn: Parc Floral en Musee des Beaux-Arts. Ten zuiden van Orleans ligt het mooie Bourges met de belangrijkste gotische kathedraal van Frankrijk, de Cathedrale St. Etienne. Onderweg naar Blois mag u een bezoek aan het grootste en mooie kasteel van de Loire, Chambord, zeker niet overslaan.

Chateau d'Amboise, Blois en het kasteel van Chenonceau

Het pronkstuk van de stad Blois is het kasteel, Chateau de Blois. Maar het oostelijk deel van de stad wordt gedomineerd door de Cathedrale St. Louis. Verder langs de Loire komen we het Chateau d'Amboise tegen, gelegen midden in het stadje Amboise. Even ten zuiden van Amboise ligt Chenonceau. Dit prachtige kasteel met zijn mooie tuinen is gebouwd over de rivier Cher.

Tours, de Chateau's van Villandry, Chinon en Azay-le-rideau

Het is wellicht de kathedraal St. Gatien die in Tours je aandacht zal opeisen. Toch liggen de meeste bezienswaardigheden aan het andere eind van de mooie, oude stadskern. Allemaal een bezoekje waard. Vanuit Tours brengen we een bezoek aan Chateau de Villandry. Het laatste grote renaissancistische kasteel dat in het Loire dal werd gebouwd. Hier niet ver vandaan ligt het mooie kasteel Azay-le-Rideau. Vergeet niet een bezoekje aan Chateau de Chinon te brengen, gelegen aan de rivier Vienne.

Saumur en Montreuil-Bellay

Een mousserende wijn, een reusachtige dolmen en een beroemde nationale rijschool voor paarden zijn maar een paar troeven van Saumur. Maar het eerste wat opvalt is het Chateau de Saumur. Het ligt op de top van een heuvel en waakt over de stad. Vanuit Saumur kan er een bezoek gemaakt worden aan Montreuil-Bellay, een van de eleganste stadjes in de streek.

Angers en Cointreau

Angers is de stad waar de beroemde likeur Cointreau vandaan komt. Het bedrijf en museum is te bezoeken. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is kathedraal St. Maurice gebouwd in de 12e eeuw. Breng ook een bezoek aan Chateau de Angers wat eigenlijk eerder een burcht is met robuuste verdedigingstorens. Net ten zuiden van Angers ligt Chateau de Brissac met nog de originele meubelstukken.

Chartres

Chartres is gelegen in het noorden van het Loire dal. Deze stad is vooral bekend door zijn kathedraal Notre-Dame. Wie dit gotisch bouwwerk bezoekt zal versteld staan van de glasramen. Behalve de beroemdste gotische kathedraal in Europa staan er nog enkele andere fraaie kerken in Chartres. Zoals de benedictijnenabdijkerk St. Pierre.

Het Loiredal: de fietsbestemming van Frankrijk

Een scala aan land- en bosweggetjes maakt de Loire een paradijs voor fietsers en wandelaars. De rivier en de kastelen hebben een prominente rol in het landschap. Veel van de relatief eenvoudige fiets- en wandelroutes leiden langs bekende kastelen zoals Chambord, Chenonceaux en Cheverny en de wijngaarden de Anjou. Op warme dagen zorgen de uitgestrekte bossen voor verkoeling.

Met kinderen of fietsen in het Loiredal

Met zoveel cultuur klinkt de Loire niet direct als de regio om met uw kinderen te bezoeken, maar dat is het zeker wel. Vele kastelen hebben hun faciliteiten zeker ook aan kinderen aangepast met labyrinthen, speurtochten en verkleedmogelijkheden (prinses?). Er zijn diverse attractieparken (Luluparc, Holly park, Papeacity, Parc d'Attraction des NaudiŤres, etc.), volop dierenparken (de grootste in St Aignan, La FlŤche en Port St PŤre). Verder is het in deze regio goed kanovaren en biedt het volop zwemmogelijkheden in recreatiemeren.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres