• Nieuwsbrief

    Altijd Vakantietijd:

Vakantiehuizen-Nieuwsbrief
Vakantiewoning in Nederland of op de belangrijkste Europese vakantiebestemmingen huren? Laat U bij Uw keuze van een vakantiehuisje, chalet, gīte of zelfs groepsaccommodatie (vakantiehuis voor 12 personen of meer) inspireren door de nieuwsbrief 'Altijd Vakantietijd' van OUT! Vakantiehuizen. Voor Uw zomervakantie, wintersport, short break tussendoor enz. En U bent altijd op de hoogte van lastminute en vroegboek voordeel! Fijne vakantie!

Online aanmelden voor Nieuwsbrief. Weergave laatste versie:Altijd Vakantietijd!
Nieuwsbrief van OUT! Vakantiehuizen
Grote en kleine vakantiehuizen. Heel Nederland, veel Europa!

In dit nummer:
Mooie Moezel maar met gevaarlijke brug?
'Italiaanse' vakantietip: San Marino;
Friesland. Vakantieland of...
Jaargang 15, nr.27 - 10 Aug 2018

 
Waren de files maar het probleem

U de afgelopen tijd ook geėrgerd aan het vakantieverkeer? Heeft u nog een heen- en/of terugreis voor de boeg? Vakantiegangers zorgen inderdaad voor nogal wat drukte op de weg maar moeten we ons daar druk over maken? Is het Europese wegennet zomers niet juist hét symbool van vrede? Of om in de woorden van Marco Borsato te spreken, eigenlijk geen 'speeltuin' vol vrije mensen? Die ruziezoekers elders uit de wereld, uit Marco's 'kapotgeschoten straten' zouden ook eens op vakantie moeten gaan!

Brug die doet schrikken en aanzet tot denken
De slotzin van bovenstaande inleiding kunt u natuurlijk beschouwen als een vanzelfsprekende oproep in eigen belang van OUT! Vakantiehuizen als vakantie-aanbieder. Omzet is omzet, nietwaar? We weten ook niet wat u in het dagelijkse leven allemaal uitspookt. Onze oproep heeft echter een andere achtergrond...

Wij reden recent voor de zoveelste keer op de Duitse A61 over de Moseltalbrücke. U kent 'm vast ook wel van uw ritten naar en vanuit het zuiden. Toch telkens even proberen om tussen de windschermen door, een glimp van het karakteristieke Moezeldal op te vangen. Deze keer maakten we er echter een tussenstop. Vanaf de 'Rastplatz' loopt pal onder het wegdek van de brug, een voetpad van de ene naar de andere kant van de Autobahn. Met een prachtig, vrij uitzicht op het Moezeldal, ruim 100 meter onder u. Toen we ons 's verdiepten in de hoogte, lengte en het bouwjaar van het imponerende bouwwerk, kwamen we tot een bijzondere ontdekking: de brug is in de periode 1968-1972, bewust zo ontworpen en gebouwd dat de constructie in oorlogstijd zeer eenvoudig is op te blazen!

Zo dichtbij zijn ook voor ons nog die 'kapotgeschoten straten'! Maar goed dat het vrije vakantieverkeer hier vanaf 1972 zo sterk is toegenomen...

Mee eens maar toch ook wat aan de files naar het zuiden doen? Laat dat fraaie Moezeldal toch niet telkens links -herstel: onder u- liggen maar geniet er van!

Vakantie aan de Moezel
Geniet van deze mooie, Duitse dichtbijbestemming vanuit onze vakantiehuizen in de Eifel, op de Hunsrück of aan de Moezel zelf.


www.outvakantiehuizen.nl
Grote, kleine, bijna-Italiaanse topbestemming

'Moet een relatieve dwerg als OUT! Vakantiehuizen zich druk maken over de grote wereldproblemen?', zou men zich na het voorgaande stukje kunnen afvragen. Nee, niks moet in het vakantieleven maar als dwerg kun je toch nog wel's wat bereiken hoor! Neem nu het dwergstaatje San Marino, even ten westen van het Italiaanse Rimini aan de Adriatische Zee. Amper dertigduizend inwoners maar de oudste republiek ter wereld (301), neutraal /inactief in oorlogen vanaf 1463 en met een grondwet uit 1601. Een interessant reisdoel voor uw OUT!-vakantie!

San Marino
Het is een fenomeen. Ondanks het lage inwonertal heeft het parmantige landje alle gebruikelijke binnen- en buitenlandse overheidsdiensten, zelfs gratis gezondheidszorg en dat bij lage belastingen en een zeer welvarende bevolking. Symbool van de onafhankelijkheid van de republiek is de onneembare 749m. hoge Monte Titano met op de helling vestinghoofdstad San Marino Cittą en op de top de drie torens die we ook in het wapen en de vlag van het land terugzien. Al dan niet vanuit een dan prijzenswaardig relativeringsvermogen, heeft men er zelfs een nationaal gerecht naar vernoemd: de Torta di Tre Monti, de San Marinese Chocoladetaart!

U leest het. De landstaal is Italiaans maar noem de San Marinesen geen Italianen! Wel is het land uitstekend te bezoeken vanuit onze Italiaanse vakantiehuizen in Toscane, Umbriė en Le Marche. Vooral het oude, nog verrassend uitgestrekte San Marino Cittą met o.a. het sfeervolle Palazzo Pubblico, basiliek, vele terrasjes, talloze souvenirshops en vele winkels met outdoorgadgets en (nep)wapens, trekt veel toeristen.

Friesland. Vakantieland voor groot en klein of...

Het wapenarsenaal van de San Marinese middenstand is indrukwekkend maar een zwaard (2,13m/6,6kg) als dat van Grutte Pier (Grote Piet) en te bewonderen in het Fries Museum te Leeuwarden, hebben we daar niet gezien. De geschiedenis van de San Marinesen, die naar alle waarschijnlijkheid letterlijk en figuurlijk bij de Friese reus onder de knie waren gebleven, zou er met zekerheid ook anders hebben uitgezien, wanneer deze Pier Donia als een Romeinse Pedro Donia ter wereld was gekomen.

Waar nu een leuk (vis)vakantiehuis en een aangepaste groepsaccommodatie staan
Pier Gerlofs Donia is echter rond 1480 in het Friese Kimswerd geboren. Precies tussen de OUT!-vakantiehuizen te Gaast (4p. met eigen vis-/aanlegsteiger) en Lollum (16p. aangepaste groepsaccommodatie) in!

Ter land en ter zee vocht Grutte Pier ter vergelding van de moord op zijn vrouw, kinderen en dorpsgenoten, als vrijheidsstrijder van Friesland tegen de Hollanders. De Hollanders zagen hem echter maar als een ordinaire piraat (Piet Piraat). Maar ze waren er doodsbenauwd voor: de reus boog munten tussen wijsvinger en duim en smeet met hele paarden en complete ploegen.

Grutte Pier is een belangrijke figuur in de geschiedenis van het evenals San Marino, eigenzinnige en trotse Friesland. Friese sport- en scoutingclubs zijn naar hem vernoemd maar ook 'Skūtsjes' droegen al zijn naam.

Mooi hč, al die bijzondere vakantiegebieden met een eigen verhaal? Kom's over de Afsluitdijk (-die is niet zoals de Moseltalbrücke gebouwd om op te blazen!-) naar de verhalen van Friesland luisteren. Grutte Piers wrede grenscontroles met behulp van 'būter, brea en griene tsiis' zijn afgeschaft. Het gebied is veilig. Ook de Friezen staan immers al sinds mensenheugenis in de vakantiefiles...

Come in, find OUT!Nieuwsbriefarchief