Devon

Dartmoor, tuinen & kastelen

De Jurassic Coast

Devon is ťťn van de grotere graafschappen van Engeland en is gezegend met een landelijke omgeving waar de tijd heeft stilgestaan en waar een heerlijk ontspannen sfeer heerst. Overal waar u gaat ziet u een spectaculair landschap, prachtig natuurschoon en een mooie kust. Devon is uniek door zijn twee verschillende kusten, kale, ruige kliffen, door golven overspoeld zand, witte kiezelstranden, verbluffende kustplaatsen, een verborgen bosrijke riviermonding en de Jurassic Coast, het eerste natuurlijke werelderfgoedmonument van Engeland. Bewandel de kustpaden of bezoek de pittoreske vissersplaatsjes en de grotere levendige badplaatsen. In het binnenland bezoekt u prehistorische bezienswaardigheden, dorpjes met rietgedakte cottages en pubs aan het water, landhuizen met aangelegde tuinen of de open vlaktes van de prachtige Nationale Parken Exmoor en Dartmoor.

Garden House, Dartmouth Castle & Drogo Castle

De historische erfenis van Devon heeft er toe geleid dat veel van de kastelen, landhuizen en tuinen open zijn voor het publiek. Tuinliefhebbers kijken hun ogen uit bij de mooie tuinen van het bekende Garden House of Bicton Botanical Gardens. De rododendrons, azalea's, narcissen, camelia's en magnolia's zorgen voor een levendige, bonte kleurenpracht. Veel tuinen liggen bij historische en statige landhuizen. Kasteel Dartmouth, Kasteel Drogo en de resten van Kasteel Okehampton in Dartmoor zijn vooral interessant en zeker de moeite om te bezoeken tijdens uw reis naar Devon.

Dartmoor National Park met gebieden van Special Scientific Interest

Een prachtig natuurgebied is het Dartmoor National Park. Het uitgestrekte park heeft een adembenemende schoonheid. Karakteristiek voor dit woeste gebied zijn de halfwilde ponys die het park bevolken. In de ruim 500 vierkante kilometer vindt u heide begroeide vlaktes en diepe, beboste valleien, prachtige waterbekkens zo groot als meren en bruisende, met rotsen bezaaide riviertjes, de Canonteign en Becky watervallen, welvarende marktstadjes en dorpjes, lappendekens van landbouwgrond en rotsige granieten torens. Het park is hiermee het groo tste en meest wilde gebied in Zuid-Engeland.
Dartmoor is niet alleen wild, het is ook speciaal. Er zijn plekjes die zijn genomineerd als gebied van Special Scientific Interest, bedreigde vogels en zeldzame planten, en duizenden eeuwenoude monumenten en archeologische overblijfselen waaronder grafkamers, steencirkels en menhires. Er zijn overblijfselen van mijnen en steengroeves, en aan de rand van de moors vindt u kasteelruÔnes, mooie dorpjes, middeleeuwse abdijen, oude kerken en bruggen.
Het park biedt tal van mogelijkheden voor de actievelingen. U kunt prachtige wandelingen of paardrijtochten maken (alleen of met gids). Er zijn fietsroutes en fietsen te huur. U kunt vissen in de waterbekkens en rivieren of uitdagende rotsbeklimmingen maken. Ook kunt u een time-out nemen in een van de fascinerende musea, landhuizen en tuinen.

Exmoor National Park: de Exmoor Pony en de hoogste zeekliffen

Ook Exmoor National Park is een uniek en speciaal gebied. Bezoekers die voor het eerst komen zijn altijd verbaasd over de ongestoorde rust van de heidevelden, om van de adembenemende kust met zijn steile rotsen en beschutte baaien maar te zwijgen.
Exmoor, gelegen op de grens tussen Noord-Devon en West Somerset, is rijk aan hoogvlaktes, diepe valleien, eeuwenoude eikenbossen, de hoogste zeekliffen in Engeland, dichtbeboste kloven, glinsterende rivieren en watervallen. Het landschap en langs de kust zijn doorspekt met middeleeuwse stadjes, dorpjes, havens en karaktervolle badplaatsjes met een tijdloze charme. Veel van het gebied Exmoor wordt beschermd, zoals ook de Exmoor Pony. Vlak in de buurt bevinden zich de schilderachtige Quantock Hills (Somerset). Wandel, fiets, rijd paard, vis of bespiedt het dierenleven. Of ga gewoon lekker achterover leunen om te genieten van de verbluffende uitzichten.

Surfen bij Woolacombe & Croyde, brede zandstranden, zeilen en vissen

Over het algemeen zijn de mooie stranden van Devon minder druk als die van het buurgraafschap Cornwall. Croyde en Saunton hebben beiden brede zandstranden, ook Torquay is een favoriete kustbestemming. U vindt hier ook ťťn van de beste surfstranden van Europa; Woolacombe en Croyde. Populair onder surfers vanwege hun grote golven en grote hoeveelheid ruimte. Voor beginners zijn er veel surfscholen. Verder trekken activiteiten als zeilen en vissen vele toeristen naar dit gebied. Devon biedt exceptionele hengelsportmogelijkheden (zowel aan de rivier als aan zee). Ook kunt u met uw kano door het snelle water van de rivier de Exe daveren of kalmpjes tussen de beboste oevers van de rivier de Dart varen.

Bovey Castle Golf Course en de Tarka Trail fietsen

Golfers kunnen in Devon hun hart ophalen. De ene baan is nog mooier dan de ander. Veel banen liggen in een geaccidenteerd landschap. Vaak zijn ze voor zowel de beginnende als de geoefende speler aantrekkelijk om te bespelen. Maar er zijn er ook (zoals het chique Bovey Castle Golf Course) waar een beginnend golfer alleen maar gefrusteerd kan raken.

Wandelen en fietsen in Devon is een echt genot. Honiton, is het middelpunt van vele wandelroutes. Er zijn diverse speciaal voor fietsers aangelegde routes, zoals in de 290km Tarka Trail, die Braunton met Barnstaple in Noord-Devon verbindt. Op al deze routes kunt u veilig, ontspannen fietsen en genieten van het spectaculaire landschap.

De kust van Devon is de thuishaven voor vele kleine vissersdorpen die u aan de winderige kliffen vindt. De robuuste vestingwerken zijn vaak omgetoverd tot (vis)restaurants en hebben een unieke cultuur voor u bewaard. Overal liggen kleine vissersbootjes op hun kant, hangen netten te drogen en cirkelen de zeemeeuwen rond. Kleine stadjes zoals Beer en Sidmouth bieden u de sfeer van het al oude vissersleven. De zeevruchten nemen daarom een prominente plaats in op de menukaarten van de restaurants en pubs. Verder zijn kaas van de boerderij en lokale 'ale' lekkernijen van deze streek.

Exeter, Plymouth, Crealy Adventure Park & Clovelly

Kinderen zullen zich zeker vermaken in de vele attractieparken, dierentuinen en speeltuinen, zoals bijvoorbeeld ' The Big Sheep', ' The Milky Way', de dierentuinen Exmoor & Living Costs, 'Woodlands Leisure Park' en 'Crealy Adventure Park'.

In de steden Exeter en Plymouth, kunt u goed winkelen. Gezelligheid vindt u in de havenbuurten, respectievelijk de Quay en Barbican. In Exeter kunt u de grachten aan de riviermonding van de rivier Exe vinden en binnenwateren die Exeter met de rest van het land verbindt. De meest bewonderde bezienswaardigheid van Exeter is zonder twijfel de kathedraal van St. Peter welke uit de tijd van de Vikingen stamt. In Plymouth kunt het het National Marine Aquarium bezoeken. Vergeet u niet het wereldberoemde dorp Clovelly, waar het vervoer nog plaatsvindt met sledes en ezels.

U kunt genieten van een paar dagen aan zee, het mooie landschap ontdekken of onderdompelen in een zee van lokaal erfgoed. Ontdek Devon, uniek, glorieus, wild en prachtig, rijk aan historie, een heel speciale plek, in ieder jaargetijde. U kunt verblijven in een pittoresk dorpje, op een boerderij of in een populaire badplaats. Maak van uw Out! vakantiehuis of cottage in Devon uw thuis in het buitenland

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres