East-Sussex

Veel historie

Zuid-Oost Engeland

East Sussex ligt in het zuid-oosten van Groot-BrittaniŽ en heeft een unieke mengeling, van ongerepte natuur, rijke historie tot strandplezier. U vindt er weidse open landschappen van de stranden en de klippen langs de kust tot de kalkheuvels van de South Downs; de typische smalle gekasseide landwegen tussen heggen of muren en de elegante Regency squares; middeleeuwse cottages en sprookjeskastelen; magnifieke tuinen en schilderachtige oude dorpjes. Tel daarbij nog wat eigentijds winkelen, de beste hedendaagse kunst en design, stijlvolle bars en restaurants en een gezellig nachtleven, en u ziet meteen wat East Sussex zo bijzonder maakt.

Battle of Hastings, Hastings Castle & Battle Abbey

Meer dan duizend jaar historie hebben het graafschap East Sussex gevormd en u kunt de locatie van de Battle of Hastings bezoeken waar, beweren sommigen, in 1066 de Engelse geschiedenis begon. Een audio-rondleiding brengt de Slag bij Hastings tot leven, en u kunt zien waar Koning Harold sneuvelde. Na zijn overwinning bij Hastings bouwde Willem de Veroveraar in 1067 de eerste Noormannenburcht van Groot-BritanniŽ, het Hastings Castle. Het kasteel ligt op de rotsen en kijkt uit over het centrum van het stadje Hastings. Op het slagveld, 10 km buiten het plaatsje, staan nog de ruÔnes van de abdij 'Battle Abbey' die Willem de Veroveraar enkele jaren na de slag liet bouwen. De imposante facade van het originele poorthuis is nog intact.

Leuke activiteiten: Smugglers Adventure, Aquarium Blue Reef + Drusillas Park

Maak eens een ritje met de Cliff Railway, het steilste kabelspoor van Groot-BrittanniŽ, dat prachtige uitzichten biedt. Voor natuurliefhebbers is er Hastings Country Park, een beschermd natuurgebied met zeer mooie landschappen. Zoals in tal van andere Engelse steden worden ook hier nachtelijke, gegidste spokenwandelingen georganiseerd.

Van Hastings Castle is het maar een steenworp naar het 'Smugglers Adventure' in de St. Clements Caves. In een netwerk van ondergrondse gangen en spelonken, uitgekapt in de zachte krijtrotsen, herbeleeft u de bloeiperiode van de smokkelaars. De romantische maar bloedige periode wordt weer tot leven gebracht. Hairy Jack, een oude smokkelaar, vertelt u het verhaal van de smokkelaars van Hastings. Verder heeft Hastings nog een andere leuke activiteit en wel Aquarium Blue Reef, hier heeft u het onderwaterleven binnen handbereik. Nog een aanrader is Drusillas Park met meer dan 130 verschillende diersoorten en familie activiteiten voor een leuke dag uit.

Bodiam Castle, Redoubt Fortress, Preston Manor & Firle Place

East Sussex is bezaaid met kastelen en burchten. Je hebt er Rye Castle, dat nu een museum is, Camber Castle en het 13e-eeuwse Pevensey. Bodiam Castle is een echt sprookjeskasteel met alles erop en eraan: slotgracht, torens en wenteltrappen. Het 15e-eeuwse Herstmonceux Castle (rondleidingen op afspraak) heeft ook een slotgracht en tuinen. Newhaven Fort biedt in een tentoonstelling een overzicht van de milita ire geschiedenis van Napoleon tot heden, en het Redoubt Fortress in Eastbourne is het grootste militaire museum in Zuidoost-Engeland. Er zijn ook talrijke historische huizen, van cottages en boerenhofstede n tot herenhuizen en paleizen. Bezoek het Georgian Firle Place en het Elizabethaanse herenhuis Glynde Place, allebei met mooie schilderijencollecties. Het stadhuis van Hove dateert ook uit de Regency-periode en laat u proeven van het leven van de 'betere klassen' in die tijd. In Preston Manor kunt u gaan kijken hoe het er 'upstairs' en 'downstairs' aan toeging in de Edwardiaanse tijd.

Brighton, Eastbourne en de Cambers Sands

Er zijn glorieuze tuinen die verukken en inspireren: Sheffield Park, een traditioneel vormgegeven tuin met vijf meren; Great Dixter, het levenswerk en de passie van schrijver Christopher Lloyd, en Pashley Manor met de intieme, romantische bron tuin.

In Brighton vindt de bezoeker een interessante verscheidenheid aan bezienswaardigheden. In Brighton, dat al van in de Regency-tijd een populaire badplaats is, mag u zeker het Royal Pavilion niet overslaan, de kustresidentie van koning George IV met het extravagante interieur in Chinese stijl en de architectuur in de stijl van de Indische Mogolpaleizen. Bezoekers komen vooral naar Brighton en omgeving voor strandplezier, langgerekte pieren, brede promenade's, lange stranden, musea en galerijen, een brede waaier aan pubs en restaurants en geweldige winkelmogelijkheden. Hoogtepunt van het jaar zijn ongetwijfeld de drie weken in mei dat het Brighton Festival duurt.
Eastbourne is een leuke badplaats met haar 8km ongerepte stranden en mooie boulevard met palmbomen. Eastbourne heeft een levendig zeil- en watersportcentrum. Gaat u eens surfen en kanovaren of maakt u een boottochtje langs de kust. Cambers Sands is ook een aanrader, hier vindt men de enige zandduin in East-Sussex.

Londen, Leeds Castle, Winchelsea & High Weald

Winchelsea is vanwege haar tegenslagen uit het verleden een stadje doordrenkt met geschiedenis dat daardoor behoorlijk wat bezoekers aantrekt. Het plaatselijke "Museum" verhaalt die geschiedenis. Niet ver van het stadje ligt High Weald, een gebied dat omschreven wordt als "an area of outstanding natural beauty". Het aangename Winchelsea is een leuke uitvalsbasis voor een verkenning. Hetzelfde kan ook gezegd worden van Rye dat slechts een paar mijl verder ligt.

Tijdens uw Out! vakantie in ťťn van onze vakantiehuizen en cottages kunt u dagtochten maken naar tuinen als Sissinghurst. Of naar machtige kastelen die in de omgeving liggen, zoals Leeds Castle dat prachtig gelegen is in een parklandschap met vijvers, slotgrachten en tuinen. Uiteraard behoort Londen ook tot de mogelijkheden.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres