Fife

Onbedorven zandstranden & traditionele vissersdorpen

The Kingdom of Fife met haar eigen identiteit

Het schiereiland Fife bevindt zich aan de oostkust van Schotland, ten noorden van Edinburgh. Fife prijst zichzelf graag aan onder de titel 'the Kingdom of Fife'. Inderdaad was het in de Vroege Middeleeuwen een apart Pictisch vorstendom, en heeft het al die tijd zijn eigen indentiteit weten te bewaren. Het 'koninkrijk' wordt aan drie kanten omsloten door water: in het noorden de Firth of Tay, in het oosten de Noordzee en in het zuiden de Firth of Forth.

East Neuk of Fife

De snelste manier om het weidse Fife te ontdekken is via de Fife Tourist Route. Deze slim uitgezette tocht leidt langs kustplaatsjes en spectaculaire uitkijkpunten over de zee. De omgeving biedt enkele van de fijnste en schoonste zandstranden van Schotland: Aberdour, Burntisland, Elie Harbour, Leven East en St. Andrews West Sands.
U vervolgt de tocht in het gebied de East Neuk of Fife, door traditionele vissersdorpen met onbedorven zandstranden. Bezoekt u Pittenweem voor kunst, Crail voor kunstnijverheid of Anstruther voor een tocht naar het eiland May. De geschiedenis van de vissersgemeenschappen en hun strijd tegen de zee ziet u in het Fisheries Museum van Anstruther.

Golfen op The Old Course of de Kingrom Route fietsen

Voor wandelaars is er het bewegwijzerde Fife Coastal Path. Deze prachtige wandelroute loopt langs het grootste deel van de kustlijn van Fife, maar loopt ook door oude vissersdorpjes en mijnstadjes, Royal Burghs en gaat over hoge klippen. U kunt karakteristieke rotsformaties zien, lange zandstranden, pittoreske vissershavens en met gras begroede zandduinen. Let op de zeehonden en dolfijnen die zich nogal eens voor de kust ophouden. Luister naar de geluiden van de zeevogels die hoog boven de golven vliegen, snuif de frisse zeewind op en beleef het echte gevoel van vrijheid.
Fietsers hebben de keus uit diverse uitgezette fietstochten. Voor de toegewijde fietser is er bijvoorbeeld de Kingdom Route, een route van 177 km tussen de rijwegbruggen Forth en Tay.
Fife heeft een nauwe band met de golfsport. Er zijn meer dan 40 golfcourses, waaronder de baan-der-banen 'The Old Course' bij St Andrews.

Het sympathieke St. Andrews

Het unieke middeleeuwse stadje St. Andrews is een must tijdens uw verblijf in ťťn van de Out! Vakantiehuizen. St Andrews is al z'n duizend jaar de hoofdstad van de Schotse kerk. Als bewijs van haar macht en de macht van de katholieke kerk bouwden de koningen uit het huis van Canmore een gigantische Normandische kathedraal, de allergrootste in Schotland. Nu kunt u de ruÔne van de kathedraal bezichtigen, zo krijgt u een goed beeld van hoe St. Andrews Cathedral er indertijd uitzag. Bovendien heeft St. Andrews een kasteel, kilometers strand, een prettig winkelgebied, een botanische tuin, het British Golf Museum en een leuk aquarium. En u vindt hier de oudste universiteit van Schotland.

Highland Games, Lomond Hills, Falkland Palace & Dunfermline

Verder van de kust is het vriendelijke en glooiende landschap van Fife ook zeker de moeite waard. Het dorpje Ceres, waar het Fife Folk Museum staat, maakt aanspraak op het organiseren van de oudste Highland Games ter wereld. Verder zuidelijk ligt Culross, een wonderbaarlijk bewaard gebleven 16e eeuws dorpje, compleet met kinderkopjes en witte huizen met rode daken. Een stuk moderner is Dunfermline, dat desondanks in een ver verleden de hoofdstad van Schotland was. U vindt hier het koninklijke paleis, de 12e eeuwse abdij en Abbot House. Verder kunt u een bezoek brengen aan Falkland. Dit oude dorp wordt gedomineerd door Falkland Palace, ooit een van de belangrijkste verblijven de koninglijke familie van Schotland, de Stuarts. Vergeet u de tuinen niet. Een andere optie zijn de Lomond Hills, de heuvels in dit regionale park bieden spectaculaire uitzichten over het omringende landschap.

Niet ver weg van Edinburgh & Glasgow

De centrale ligging van Fife maakt het tot een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten in heel Schotland. De fascinerende stad Edinburgh ligt op slechts een steenworp afstand en u bent in no time in het trendy Glasgow. In het zuiden wachten u de Laaglanden met de licht glooiende heuvels, en in het noorden de Hooglanden met hun ruige en romantische landschap.
De regio Fife is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar. De ferry's van Norfolkline leggen aan in Rosyth, aan de zuidkust van Fife.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres