Grampian

Aberdeen, whisky, kastelen & veel natuur

Noord-Oost Schotland

Grampian beschikt over een van de mooiste landschappen van Schotland. De ongerepte wildernis landinwaarts loopt via onherbergzame bergtoppen over in de grillige kusten vol geheimzinnige visserdorpjes, prachtige stranden en attractieve plaatsjes. Het roerige verleden van Grampian en Aberdeen komt tot leven op vele historische lokaties, kastelen en archeologische vindplaatsen. Grampian wordt ook wel het land van whisky en kastelen genoemd.

Aberdeenshire & Moray

Het Noord-Oosten wil zeggen: Aberdeenshire en Moray. Hier geniet u van een verrassend mild klimaat dank zij de bescherming van de Cairngorms en de Grampian Mountains. De nog onontdekte kust van Moray biedt kilometers rood zandsteen dat naar beneden rolt naar de zandstranden gedeeld door de nodige rotsen. Een rits aan kleine stadjes, slaperige dorpjes en vissershaventjes kijkt uit over de Moray Firth en naar de Noordzee. Wilt u dolfijnen zien? Dan is dit dť plek. Vergeet u ook niet de kathedraal van Elgin te bezoeken, deze epische ruÔne staat bekend als de 'Lantaarn van het Noorden'.

De Cairngorms Mountains en de Malt Whisky Trail

In het zuiden van Moray vindt u een landschap van groene velden, slingerende rivieren en dichte bossen, langzaam maar zeker klimmend naar de rand van de Cairngorm bergen. In het hart van het gebied loopt de rivier de Spey, Schotlands snelst stromende rivier. Dit is de hemel voor zalmvissers en malt whisky liefhebbers. Er zijn hier talloze distilleerderijen, waarvan er veel geopend zijn voor het publiek en waar u na een rondleiding ook nog van het product mag proeven.
Hier is het waar nog acht werkende en het meest in het oog springende whisky distilleerderijen samen de Malt Whisky Trail vormen. Hier leert u hoe al eeuwenlang met groot vakmanschap de whisky wordt gestookt. Het is een prachtige route door de Spey vallei en tevens is het de enige bewegwijzerde malt whisky route van de wereld. Ook kunt u het Speyside Cooperage Centrum bezoeken, hier worden jaarlijks 100.000 eiken vaten gemaakt voor het rijpen van vele verschillende soorten whisky's.

Royal Deeside met vele kastelen, o.a Balmoral Castle

In het midden van Grampian ligt Aberdeen, waar de laatste heuvels van de Grampians uitlopen naar zee en twee beroemde zalmrivieren, de Don en de Dee. Naar het westen van Aberdeen komen we uit in een magisch heidelandschap met glooiende heuvels en valleien met dichte bossen onderbroken door kronkelende rivieren en betoverde lochs. Hier kunt u veel kastelen bekijken, meer dan 150 in dit gebied. Royal Deeside, een prachtig dal omzoomd door berkenbossen staat bekend als het kastelenland. Hier pronkt o.a het beroemde Balmoral castle, al zeven generaties lang het zomerpaleis van de Koninklijke familie. Door hen werd Deeside voor het eerst op de kaart gezet. Op dagen dat het kasteel niet bewoond wordt, is het te bezoeken. Maar Balmoral Castle is slechts ťťn van de vele schitterende huizen en kastelen die u via de kasteelroute kunt bezoeken. De Castle Trail loopt langs 11 van de mooiste kastelen/huizen.

Aberdeen

De hoofdstad van deze regio is Aberdeen, de derde grootste stad van Schotland, die de bijnamen "The Granite City", "City of Roses" en "De zilveren stad bij de gouden stranden" heeft. En Aberdeen draagt deze titels met trots. Deze welvarende, cosmopolitische stad, met een historisch oude binnenstad, heeft een van Schotlands meest opvallende skylines. Een mix van historie, kunst & cultuur, goede restaurants, een bruisend nachtleven en attracties, maken een bezoek aan Aberdeen meer dan waard. Aberdeen is regelmatig winnaar geweest van de Britain in Bloom competities. In Duthie Park vindt u de schitterende Rose Mountain en de Winter Gardens levert de hele winter door kleur en geur.
De sprankelende granieten gebouwen vormen samen de "Granite Mile" langs Union Street. Vlak in de buurt wordt in de Aberdeen Art Gallery werk tentoongesteld van jonge Schotse en Engelse schilders maar ook een selectie textiel en sieraden. Meer ten noorden van het centrum, tussen de uitgesproken torens van King's College Chapel en St Machar's kathedraal liggen de geplaveide straatjes van Old Aberdeen. De stad heeft een duidelijke allure, met de lange Beach Boulevard met zijn ijsbaan, restaurants en een permanente kermis. Het meest fascinerend is de maritieme geschiedenis van de stad die u langs de noordoost kust vindt. Hier kunt u het imponerende Maritime Museum bezoeken, waar de geschiedenis wordt verteld van de eerste visvangst tot de high tech olie boringen.

Braemer Highland Games

Voor hun eigen vermaak organiseren de inwoners al eeuwenlang hun Highland Games, waar u als bezoeker van harte welkom bent. De Highland Games zijn unieke zomerse manifestaties die nog uit de middeleeuwen stammen. Van de ongeveer 40 jaarlijkse games zijn die bij Braemar de bekendste. De Highland Games staan bekend als atletisch zware evenementen. De 'heavies', oftwel zware jongens, houden zich bezig met hamerwerpen, steenwerpen en boomstamwerpen. Bij dat laatste onderdeel werpen ze met een boomstam van 6 meter en maar liefst 65 kilo! De Highland Games zijn een echte belevenis. Er worden ook allerlei dansen uit de Highlands opgevoerd en tradition ele doedelzakmuziek gespeeld. Er zijn verschillende games tussen mei en september, de games in Braemar zijn op de 1e zaterdag van septem ber.

Gevarieerde kustlijn

Met meer dan 240 kilometer kust schenkt deze regio u vele mogelijkheden. De kustlijn kenmerkt zich over de gehele lengte door een grote variŽteit. Er zijn uitgestrekte stranden en duinen, hoge kliffen, verlaten baaien en de natuurreservaten van Sands of Forvie, Loch of Strathbeg en Waters of Philorth die allemaal met het Noordzeepad / het Aberdeenshire kustpad in verbinding staan. De kustlijn is bijzonder geschikt voor een stevige wandeltocht, maar ook voor het spotten van zeldzame vogels. De vele plaatsen en dorpen langs de kust tonen hun individuele charme en unieke identiteit die de wandelaar duidelijk maken waarom deze regio zon diepgewortelde verbondenheid met de Noordzee heeft. Leuk zijn de pittoreske vissersplaatsen Collieston en Crovie maar ook de belangrijkste vissershavens Fraserburgh en Peterhead. Een aantal wandeltips zijn de hoge klippen tussen Cruden Bay en Boddam (spectaculair uitzicht), door Balmedie Country Park en het kustpad ten zuiden van Stonehaven (mooi uitzicht op Dunottar Castle).

De Higlands met Loch Ness & Inverness

Degenen die een actieve vakantie prefereren kunnen in de rivieren Don en Dee op forel of zalm vissen, of een trektocht per paard maken, wandelen in de heuvels, of golf spelen op een van de uitstekende golfbanen. De lange afstandswandeling, de Speyside Way, van 72km van Spey Bay naar Tomintoul is een aanrader. De Cairngorms Mountains zijn een eldorado voor (berg)klimmers, mountainbikers, kanoŽrs en skÔers, een gebied vol afwisselende mogelijkheden.

Tijdens uw verblijf in uw Out! vakantiehuis of cottage kunt u uitstapjes naar het nabijgelegen Highlands. Zo bezoekt u bijvoorbeeld het beroemde Loch Ness of de veelzijdige stad Inverness.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres