Friuli-Venezia Giulia

Zo veelzijdig kan ItaliŽ zijn

Van bergwandelingen tot een strandvakantie

De regio Friuli-Venezia Giulia ligt in het uiterste oosten van Noord-ItaliŽ en grenst in het noorden aan Oostenrijk, in het oosten aan SloveniŽ, in het zuiden aan de Adriatische Zee en vanuit het westen loopt de regio door naar de regio Veneto. Vanwege deze ligging heerst er in het zuiden een Mediterraan klimaat en vindt u hier prachtige zandstranden en kunt u in het noorden skieŽn of bergwandelen dankzij de uitlopers van de Oostenrijkse en Sloveense Alpen. Bovendien liggen steden als VenetiŽ, TriŽst en Verona binnen rijafstand en behoord zelfs Istrie (Kroatische kust) tot de opties. Met andere woorden; in deze nog relatief onbekende regio vindt u voor ieder wat wils!

Grado; "het zonnige eiland"

In de Friuli-Venezia Giulia-regio vindt u OUT! in Grado, een gezellig vissersdorp en een populaire badplaats aan de Adriatische Zee met fraaie stranden. Grado staat bekend onder de naam L'Isola del Sole, oftewel "het zonnige eiland" maar ook als kuuroord dankzij helende bestanddelen in het zand en het water. U waant zich hier in VenetiŽ vanwege de diverse eilandjes waarop Grado gelegen is, omgeven door de lagune Laguna di Grado. In de lagune vindt u een bijzondere natuur (ten gevolge van het brakwater) en op sommige plekken zelfs nog oude vissershutjes. Het is de moeite om de oversteek te maken naar de aangrenzende lagune Laguna di Marano met de badplaats Lignano met ook hier heerlijke (in de zomer vaak drukke) stranden. Tevens kunt u in Lignano een dagje naar Waterpark Aquasplash of een balletje slaan op de golfbaan.
Grado heeft een charmante haven en een oud binnenstadje met enkele mooie kerken waarvan de Basiliek van Sant'Eufemia de meest bijzondere is vanwegde de prachtige mozaÔkvloer.

Aquileia, Udine en TriŽst

Vanuit Grado bezoekt u eenvoudig de meest interessante steden. Zo ligt de stad Aquileia boven de lagunes en vormt momenteel ťťn van de best uitgegraven Romeinse steden met als belangrijkste bezienswaardigheid een zeer oude kathedraal.
Verder richting het noorden vinden we de stad Udine op enkele kilometers van de Sloveense grens. Aan het hoofdplein Piazza della Liberta ligt het gemeentehuis Loggia del Lionello met hier tegenover Loggia di San Giovanni met de prachtige klokkentoren Torre dell'Orologio. Verder vindt u in het centrum de kathedraal Duomo Santa Maria Assunta en het kasteel dat boven alles uittorent.
Aan de Golf van TriŽst bevindt zich de universiteitsstad TriŽst op een landtong ingeklemd tussen de Adriatische Zee en SloveniŽ. Behalve diverse schitterende kastelen, kerken en pleinen vindt u in TriŽst ook vele archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd waaronder een Romeins theater. Bezoek in de omgeving van TriŽst het Miramare Kasteel, mooi gelegen aan de kust en de vele grotten waarvan de Grotta Gigante de grootste is ('s werelds grootste grot toegankelijk voor toeristen!).

De Koningin van de Adriatisch Zee

Uiteraard bezoekt u ook het romantische VenetiŽ. Beroemd om haar kanaaltjes, gondels, paleizen, het Carnaval en het Filmfestival. De stad is gebouwd op 120 eilandjes. Auto's zijn er verboden dus voor de grotere afstanden neemt u de gondel (en natuurlijk ook omdat het een geweldige ervaring is!). Wist u trouwens dat het een hele eer is om gondelier te zijn en dat er een moeilijk examen aan vooraf gaat?
Een greep uit de vele bezienswaardigheden die u niet mag missen in VenetiŽ is het beroemde San Marco plein met de imponerende Basiliek en daarnaast gotisch juweeltje het Dogenpaleis. Vaar met een gondel over de levensader van VenetiŽ, de Canal Grande, langs de vele paleizen en kerken. De Rialtobrug loopt hier als oudste en bekendste brug overheen.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres