Lazio

La Dolce Roma en provincie Lazio

Let op: Rome kan verslavend zijn!

Rome is dť stad der bezienswaardigheden. Elke stad ter wereld die zich op dit gebied probeert te meten met Rome zal als verliezer uit de bus komen. De stad welke oorspronkelijk is gebouwd op zeven heuvels, is ťťn groot openluchtmuseum waar u op elke hoek van de straat wel met een historisch monument wordt geconfronteerd. Een mythe vertelt ons dat wanneer u bij de beroemde Trevi fontein met de rug naar de fontein met uw rechterhand twee muntjes over uw linkerschouder gooit, u ooit nog eens terug zult keren naar Rome. Wij kunnen nog ontelbare andere redenen bedenken waarom u aan ťťn keer Rome niet genoeg heeft. Zo kunt u Rome ook perfect combineren met een strand- of golfvakantie en in de prachtige omgeving van de regio Lazio valt veel te ontdekken zoals de bergen van de Apennijnen en middeleeuwse dorpjes.

Lazio; het centrum van ItaliŽ in meerdere opzichten

Rome ligt in de 'regione' Lazio, de centraal gelegen regio van ItaliŽ. Lazio grenst aan Toscane, UmbriŽ, Abruzzen, Molise, Campania en de Tyrreense Zee. Behalve de centrale ligging is Lazio het centrum van het politieke leven van ItaliŽ en heeft het Rome als hoofdstad en als belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Bovendien is Rome het centrum van de Katholieke wereld vanwege Vaticaanstad.
Het langgerekte Lazio wordt in het oosten gedomineerd door de bergen van de Apennijnen en in het westen afgebakend door de kust. De badplaats Ostia ligt het meest dichtbij Rome maar is vaak druk in de zomer en niet zo bijzonder qua kust. De badplaatsen Gaeta en Sperlonga ten zuiden van Rome zijn pitoresker met mooie stranden en bijbehorend vertier. Bezoek ook het naastgelegen Nationaal Park Circeo. Verspreid over Lazio liggen de van oorsprong vulkanische meren Bracciano, Bolsena en Albano met watersportmogelijkheden. De uitstraling van Lazio wordt vaak vergeleken met dat van Toscane en UmbriŽ; groene heuvels met daarin wijngaarden en middeleeuwse dorpjes en mooie meren. Bezienswaardige plaatsen zijn o.a. Orvieto (UmbriŽ) met o.a. een prachtige kathedraal, het dorp Civita Castellana, de uitstekend bewaard gebleven stad Viterbo met het Pauselijk paleis en een imposante Kathedraal en het dorp Tivoli waar u het beroemde complex van Villa Adriana (voormalig buitenverblijf van Keizer Hadrianus) en Villa d'Este met bijbehorende fonteintuinen kunt bezoeken. Beide behoren tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op deze lijst staat ook de necropolis Necropoli della Banditaccia in de stad Cerveteri samen met die van de stad Tarquinia. De necropolis bestaat uit grafheuvels aangelegd boven tombes.
Tevens maakt u vanuit Rome makkelijk een ritje naar ťťn van de 10 fraai gelegen golfbanen die de omgeving rond Rome rijk is.

Alle wegen leiden naar Rome

Het is moeilijk om een stad als Rome met een greep uit de vele bezienswaardigheden op een behoorlijke manier te beschrijven. Toch willen wij u enkele tips aan de hand doen welke u zeker niet mag missen tijdens u bezoek aan Rome.
Het historische centrum van Rome, het 'Centro Storico', is compact waardoor alle bezienswaardigheden makkelijk te belopen zijn. Mocht u een iets langere afstand moeten overbruggen dan kan het uitgebreide openbaar vervoer netwerk u hier van dienst zijn. Hier bezoekt u o.a. het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk, het Colosseum, de ruÔnes van het Forum Romanum en de barokke Trevi fontein met sculpturen van de God van de Zee Neptunus die over het water heen scheert op een schelpenwagen. Anita Ekberg nam hier een bad in de beroemde film 'La Dolce Vita' van Frederico Fellini. De fontein is tegen het paleis Palazzo Poli gebouwd. Maar ook het Pantheon, de bekendste ter wereld vlakbij het plein Piazza Navona wat ook wel bekend staat als het mooiste plein van Rome en de Spaanse Trappen op het plein Piazza di Spagna welke in de lente schitterend versierd is met een zee van bloemen. Vanuit de Spaanse Trappen loopt u zo de straat Via Condotti in, de duurste winkelstraat van Rome met alle Italiaanse topmerken. Loop via de prachtige Engelenbrug de rivier de Tiber over naar de Engelenburcht en maak ook even een stop bij het openbaar park Villa Borghese met mooie aangelegde tuinen, musea, villa's, paviljoenen en sculpturen. Iets buiten het historische centrum ligt het Monument van Vittorio Emmanuele II. Omdat veel inwoners van Rome het als een lelijk momument beschouwen heeft het al verschillende bijnamen gekregen zoals de 'bruidstaart' en de 'typemachine'.
De wijk Trastevere ligt op loopafstand van het centrum en lijkt overdag op een dorpje met kleine straatjes en gezellige pleintjes. Maar 's avonds komt deze wijk tot leven doordat de vele gezellige restaurantjes, cafťs en clubs hordes mensen naar dit gedeelte van Rome lokken. Uiteraard eet u hier een pizza of een andere Italiaanse specialiteit want die eet u nergens zo lekker als in ItaliŽ zelf!
Vanuit het historisch centrum loopt u via de Tiber Vaticaanstad in. Dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld (826 inwoners) met de Paus als staatshoofd. Het is hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk en dit is te merken aan de bezienswaardigheden. Wereldberoemd zijn de imposante Sint-Pietersbasiliek gelegen aan het Sint-Pietersplein en het Apostolisch Paleis, verblijfplaats van de Paus. Hier vindt u ook de Sixtijnse Kapel met de beroemde fresco's van Michelangelo, als onderdeel van het Vaticaans Museum (Let op: veel musea in Rome zijn op maandag gesloten!). Als u geluk heeft kunt u de zegen van de Paus op zondag om 12:00 uur vanuit zijn werkkamer meemaken (als de Paus in de stad is).

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres