Noord-ItaliŽ

Het Italiaanse Merengebied

Grote meren, kleine meren...

Het Noord-Italiaanse merengebied trekt al meer dan een eeuw als een magneet aan Nederlandse toeristen. Op zich begrijpelijk als je alleen al naar de vegetatie kijkt: palmen, olijfgaarden en cipressen strekken zich uit langs de meren. De skyline is die van de Alpentoppen. De meren zijn stuk voor stuk uniek, zo zijn er magnifieke panoramas bij het Lago di Como en lommerrijke stukjes bij het rustige Lago d'Iseo. Wie van levendigheid houdt, kiest voor het drukkere Lago di Garda. Maar ook het Catarinaklooster in de rotswand hoog boven de meerspiegel van het Lago Maggiore is een bezoek meer dan waard.

OUT Vakantiehuizen aan het Garda Meer, Lago Maggiore Idro- of Comomeer

Check de OUT! Vakanhuizen per meer . De OUT! Vakantiehuizen aan het Gardameer met ook enkele vakantieparken, de vakantiehuizen en appartementen aan het Lago maggiore, het Comomeer en het Idromeer, perfect voor u op een rij gezet!

Lago Maggiore, Verbania, de BorromŽÔsche eilanden en Ghiffa

Het 65 kilometer lange Lago Maggiore (door de Italianen ook wel Lago Verbano genoemd) is na het Gardameer het grootste meer van Noord-ItaliŽ. Het noorderlijke deel van het meer ligt in Zwitserland, de westelijke oever ligt in de Italiaanse regio PiŽmonte en de oostelijke oever in de regio Lombardije. In het algemeen wordt de westoever als het mooist ervaren. De OUT!-vakantiehuizen liggen aldaar in en rond Verbania.

Aan de Golfo Borromeo bij Verbania zijn enkele stranden. Voor de rest is de oever veelal rotsachtig. In de golf liggen de fraaie BorromeÔsche eilanden bestaande uit Isola del Pescatori, Isola Madre en Isola Bella op korte afstand van Verbania en bereikbaar per boot. Isola dei Pescatori (het viseiland) is een authentiek vissersdorpje waar u verse vis kunt eten in ťťn van de vele restaurantjes. Isola Madre beschikt over een riante botanische tuin en een paleis en op Isola Bella vindt u het prachtige kasteel Villa Borromťe met een indrukwekkende terrasvormige tuin.
Verbania biedt als belangrijkste toeristisch centrum alle gangbare faciliteiten met in de historische centra (Verbania is een samenvoeging van de plaatsen Intra en Pallanza) als belangrijkste bezienswaardigheden de kerk Madonna di Campagna en de prachtige Tuinen van Villa Taranto.
Het tegen een berghelling aangelegen dorpje Ghiffa ligt net ten noord-oosten van Verbania. In de omgeving ligt het bedevaartsoord Sacro Monte temidden van een natuurreservaat. Het complex bestaat uit een kerk en drie kapellen met een panoramisch uitzicht over het Lago Maggiore.

Heldere meren, nationale parken en bijzondere duikplekken

In het achterland bevinden zich zuidwestelijk de kleinere meren Lago d'Orta en Lago di Mergozzo. In Lago d'Orta ligt het pittoreske eiland Isola San Giulio met als meest opvallende bouwwerk een 9e-eeuwse basiliek. Het eiland is per boot bereikbaar vanuit Orta San Guilio, de belangrijkste plaats aan Lago d'Orta met een mooi historisch centrum. Lago di Mergozzo heeft mooi helder water en is ideaal voor (niet gemotoriseerde) watersporten. Ten noorden van het meer begint het gebergte van Corni di Nibbio welke het meer van het Nationaal Park Val Grande scheidt. In dit grootste wildernisgebied van ItaliŽ huizen vanwege de rust in dit gebied vele bijzondere dieren en door het grote hoogteverschil (oplopend oplopend naar de ruime 2 km. hoge toppen van de Val Grande) kent het park een grote variatie aan planten.
Misschien zou het niet het eerste zijn wat bij u opkomt als u denkt aan duikbestemmingen maar rondom het Lago Maggiore treft u bijzondere duikspots aan zoals bij San Nazzaro waar naar wrakken kan worden gedoken waaronder die van een helicopter, een Cessna en diverse boten. Bij het Zwitserse Verzasca is de onderwaternatuur met uitgeslepen rotspartijen bijzonder populair.

Lago di Como

Het Comomeer is het derde grootste meer van ItaliŽ. Het landschap rondom het Comomeer spreekt echt tot de verbeelding. Ingesloten tussen de bergen met majesteuze bergtoppen boven de 2000 meter, omgeven door groen en de kleurenpracht van bloemen, is er niets dat doet vermoeden dat dit meer het diepste is van Europa (ca. 400 m). Het meer kunt u natuurlijk met rondvaartboten verkennen. U komt dan voorbij vermaarde vakantieplaatsen zoals Bellagio waar de twee zuidelijke takken van het meer beginnen. Ook Cadenabbla en Cernobbio zijn zeer aantrekkelijk. Tremezzo is een van de topplaatsen aan het meer. Overal verschijnen aan de oever schitterende villas zoals de bezienswaardige Villa Carlotta van Tremezzo. De weelderige tuinen maken de oevers af. Como is de grootste plaats aan Lago di Como, een aardige stadje met een oud centrum dat voor het grootste gedeelte autovrij is. Het is heerlijk slenteren door de oude straatjes van Como en over de boulevard langs het meer. Er zijn heel wat mooie oude huizen in Como met prachtige oude gevels te bewonderen tijdens een wandeling door de stad. Er zijn veel bezienswaardigen zoals de Dom en de kerk van Sant Agostino, Villa Olmo en verschillende paleizen. Met een tandradbaantje kunt u naar de Monte Brunate, 682 m boven de stad. Hiervandaan kijkt u op Como met zijn 14e eeuwse Duomo, het Lago en de Zwitserse Alpen.

De unieke markten van Noord-ItaliŽ

De straatmarkten in de Italiaanse plaatsjes aan zowel de west- als oostoever zijn uniek en bijzonder uitgebreid. De regio kent tevens een aantal vaste kunst- en antiekmarkten zoals die van Arona, Como, Domodossola, Lugano, Sesto Calende en Varese.

Tips voor trips!

Vanuit het Italiaanse merengebied is het niet ver naar enkele polulaire Italiaanse steden. Een eerste tip is Turijn, stad van de Fiat-fabrieken, voetbalclub Juventus en de Olympische wintersportgebieden. Enkele beroemde gebouwen zijn de Dom, het imposante Paleis van Stupinigi (10 km. buiten de stad), het schitterende paleis palazzo Carignano en het meest dominante bouwwerk van de stad; de Mole Antonelliana. Leuke musea zijn het Automobielmuseum en het Filmmuseum.
Een tweede tip is Milaan, de belangrijkste stad van Noord-ItaliŽ en het mekka van de mode. Om de schitterende Dom kunt u niet heen. Het is de op twee na grootste kerk ter wereld en heeft een indrukwekkend interieur. Bezoek ook het kasteel Castello Sforzesco met werken van beroemde schilders als Michelangelo en Leonardo da Vinci. …ťn van de meest bekende fresco's van da Vinci is Het Laatste Avondmaal welke u kunt bezichtigen in de kerk Santa Maria della Grazie. Voor de modeliefhebbers is de prachtige passage Galleria Vittorio Emanuelle II aan het Domplein een must met exclusieve winkels. En voor voetballiefhebbers is een bezoek aan het stadion van AC Milan en Internazionale (beide voetbalclubs delen ťťn stadion) een aanrader.
Onze derde tip ligt meer (noord-)oostelijker, voorbij de meren van Como, Iseo, Idro, dichtbij het Garda en aan de voet van de Dolomieten; 'Romeo en Juliastad' Verona. Het verhaal speelde zich af in Verona en u kunt het Casa di Giullietta bezoeken, het huis waarvan beweerd wordt dat Julia hier vroeger woonde. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het Romeinse Anfiteatro, een gigantische arena met een geweldig uitzicht vanaf de bovenste ringen (vergeet niet in de zomermaanden ťťn van de beroemde operavoorstellingen bij te wonen!) en het schilderachtige plein Piazza Erbe (letterlijk en figuurlijk vanwege de vele fresco's die de omringende oude paleizen sieren) met een gezellige markt.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres