SardiniŽ

Idyllische baaien en azuurblauwe zee

Zon, zee, strand Ťn cultuur!

SardiniŽ werd in haar lange geschiedenis door vele zeevarende volkeren overheerst vanwege haar strategische ligging ten opzichte van ItaliŽ, Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika. Dit waren achtereenvolgens de Romeinen, de Byzantijnen en uiteindelijk de Spanjaarden. Voeg daar nog de Afrikaanse invloeden en de bijzondere Mediterrane vegetatie aan toe en u bent verplicht om tijdens uw vakantie niet alleen de beroemde witte stranden en azuurblauwe zee eer aan te doen, maar ook het adembenemende binnenland te verkennen.

Eenvoudig en goed eten

De verschillende overheersende volkeren hebben ook een invloed gehad op de Sardijnse keuken. Omdat de Sardijnen uit angst voor de veroveraars op de vlucht sloegen naar het binnenland is de lokale keuken gebaseerd op die van de herders en boeren; vooral schapen, geiten- en varkensvlees geroosterd met wilde kruiden als tijm en rozemarijn. Maar door de toenemende populariteit van de kustgebieden staat vis de laatste jaren ook steeds meer bovenaan het menu.

Een prachtig zomerklimaat

SardiniŽ is ongeveer zo groot als Nederland, maar kent een veel beter klimaat. Het is er van april tot oktober mooi zomerweer, maar ook in januari is het er vaak 20 graden. In de hete maanden juli en augustus waait er een niet aflatend zeewindje dat u de nodige verkoeling brengt.

De stranden van de Costa Rei en natuurpark Capo Ferrato

Costa Rei ligt aan de zuidoostelijke kust van SardiniŽ en grenst in het zuiden aan Sant Elmo, een rustig zandstrand met kraakhelder water omringd door surrealistisch aandoende rotsen, en in het noorden aan Capo Ferrato, een natuurreservaat waar geen bebouwing is toegestaan. De kustplaats staat bekend vanwege haar 8 km. lange goudgele stranden en kleine kreekjes gevormd door granieten rotsen gevuld met kristal helder water. Een van de meest populaire plekken is Monte Nai vanwaar u de gehele kust kunt overzien. Een ander mooi panoramapunt is de grote rots genaamd Peppino's rots bij het strand van Santa Giusta welke u al wadend door het water te voet kunt bereiken, tevens een uitstekende duikplek. Costa Rei is bij uitstek een bestemming voor gezinnen met kleine kinderen. Het bestaat vrijwel geheel uit vakantieaccommodaties, hierdoor is het er in de winter vrij stil.
Ook de vakantiehuizen van OUT! vindt u aan de Costa Rei, op korte afstand van het prachtige strand.

De flamingo's van Serpentara, Piscina Rei en volop watersport

De eilanden Serpentara en Dei Cavoli, beide behorend bij het beschermde natuur(water)gebied Serpentera (o.a. flamingo's) aan de ene kant en het bergnatuurgebied Sette Fratelli aan de andere kant vormen het landschapbeeld van de Costa Rei. Maar ook cultureel-historisch is er veel te ontdekken rondom Costa Rei. Zo vindt u er de megalithische complexen van Piscina Rei en Quili Piras met hun vele menhirs, en het gevangenismuseum van Castiades. Ook is het mogelijk een van de oude (zilver, lood, zink) mijnen te bezoeken (bijv. Baccu Locci Mijn).
Vanuit Costa Rei worden verschillende excursies georganiseerd en u vindt er volop winkels, restaurants en bars. Men kan er auto's, scooters, boten, fietsen, stoelen, zonneschermen, kano's en surfplanken huren. Sportief is alles mogelijk: duiken, snorkelen, surfen, waterskiŽn, waterscooteren, zeilen, tennissen, voetballen, paardrijden, beachvolleyballen en minigolfen. Het binnenland leent zich uitstekend voor fanatieke wandelaars (volop natuurgebieden en trekpaden) en voor bergbeklimmers.

Villasimius

Onderweg naar Cagliari, hoofdstad van SardiniŽ, geniet u vanaf de hooggelegen rotsen van de prachtige vergezichten over zee en komt u voorbij Villasimius. Al is het jammer om dit vroegere visserdorpje zomaar voorbij te rijden. Behalve de wederom magnifieke zandstranden zijn de 17e eeuwse vesting Fortezza Vecchia in de haven en het uitkijkpunt bij Capo Carbonara een bezoek waard. Verder biedt Villasimius diverse bootexcursies naar eilandjes bij de kust of om te gaan duiken naar bijv. gezonken schepen.

Santa Margherita, Chia, Nora en de Is Molas golfclub

Ten zuidoosten van Cagliari vindt u de Santa Margherita en Chia regio. Opnieuw mooie witte stranden en azuurblauwe zee, maar nu met er achtergelegen duingebieden en dennebossen. Een prachtgebied voor liefhebbers van paardrijden! Maar ook golfliefhebbers kunnen hier terecht op een van de vele prachtige golfbanen van SardiniŽ, bij de Is Molas Golf club, een van Europa's mooiste golfbanen. De belangrijkste toeristische trekpleister is de oude romaanse stad Nora met zijn Amphitheater. Maar ook de zandduinen bij Chia met prachtig blauw water waar u met geluk een glimp van een dolfijn mag opvangen.

Cagliari

Aangekomen bij de havenstad Cagliari wandelt u door de smalle straatjes langs oude gebouwen naar de vismarkt Marcato di San Benedetto. Of u brengt een bezoek aan het Citadel Museum (vanwege de mooie kunstvoorwerpen en de subtropische tuinen), het Kasteel van Cagliari op de San Michele berg of de jachthaven in het oude gedeelte (Castello) van de stad. In dit oude maar levendige gedeelte vindt u de straat Via Sardinia met gezellige restaurantjes waar u de verse vis of een van de zeer goede wijnen kunt proeven. In de straten Via Roma en Via Manu kunt u lekker winkelen.

Sinis en Oristano

Vertrekt u vanuit Cagliari via de westkust richting het noorden dan komt u door de Sinis-regio, een schiereiland beginnend bij de golf van Oristano en het gelijknamige stadje Oristano (met het Torre Grande strand met daarop de grootste toren van SardiniŽ) en in het noorden grenzend aan de regio Montiferru. In diverse dorpjes in deze regio vindt u vakantiewoningen van OUT!, ideaal gelegen ten opzichte van de mooie stranden (vele zijn beschermd natuurgebied) en de bezienswaardigheden die deze regio rijk is. Voorbeelden hiervan zijn de stad Tharros uit de 8e eeuw v.c. gebouwd door de PhoeniciŽrs, de natuurlijke boog en de Torre del Pozzo bij s'Archittu (uiteraard begeleid door prachtige stranden) en het Kasteel van Montiferru in de buurt van Santa Caterina di Pittinuri.

Olbia en Costa Smeralda

In het noordoosten vormt de kustlijn nabij Olbia een toeristisch zeer aantrekkelijke regio. Persoonlijk hebben wij de vele klein baaien als een paradijs ervaren. Een decadent voorbeeld hiervan is Costa Smeralda. Vanaf de jaren 60 heeft dit stukje kust een toestroom van internationale jet-set waardoor u hier luxe hotels, rijkgevulde jachthavens, chique boutiques, mooie parken en goede uitgaansgelegenheden vindt. Toch is dit alles in harmonie met de schitterende omgeving; hoge kliffen, prachtige vergezichten en de immer glinsterende zee.

Punta Morala en Capo Coda Cavallo

De kustweg van Olbia (waar u aankomt met de boot vanuit Genua) naar San Teodoro biedt u het ene magnifieke uitzicht na het andere. De rode, gele en paarse bloemenpracht gecombineerd met alle tinten blauw van de zee en de witte stranden blijft u verbazen. Rijdt in ieder geval naar het uiterste puntje van Punta Morala en Capo Coda Cavallo met z'n magnifieke uitzicht op Isola Morala.

San Teodoro met het strand La Cinta

San Teodoro, van oorsprong een klein vissersdorp, groeit in het seizoen uit tot een groot toeristisch dorp met vele restaurantjes en gezellige toeristische winkeltjes en marktjes. 's Avonds is er volop livemuziek, maar voor een echte discotheek kunt u alleen buiten het dorp terecht. U kunt er ook fietsen huren en u kunt deelnemen aan een van de vele watersportmogelijkheden, van kanoŽn en zeilen tot zelfs duiken. Doet u het liever rustiger aan? Ga dan lekker zonnen op het eindeloze (3 km.) zandstrand van La Cinta, tuur naar de prachtig gevormde eilandjes dichtbij de kust (waarvan Isola Tavolara de grootste en meest apart gevormde is) en bekijk de diverse diersoorten in het meer achter de duinen bij Stagno di San Teodoro.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres