Toscane

Eenmaal bezocht, voor altijd verkocht!

Nieuws:
Boek tijdig een vakantiehuis in Tsocane i.v.m. UCI Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg (22-29 sept.)


Het mooiste van ItaliŽ in ťťn regio

Toscane combineert een wonderschoon landschap, een bijzonder typische en rijke cultuur(historie), een aangenaam klimaat en een overheerlijke keuken. Het stedeschoon is bijna onbeschrijflijk. Ook zonder reisgids zult U de ontelbare bezienswaardigheden van deze streken niet missen! De meest unieke monumenten lijken hier zo geÔntegreerd in het dagelijkse leven dat U er als bezoeker wel eens aan gewend zou kunnen raken. In dat opzicht zal een goede reisgids als naslagwerk Uw bezoek aan deze streek zeker kunnen verrijken. Om U alvast in de stemming te brengen maken wij op deze plek een rondleiding rondom en door het gebied van wellicht ook Uw vakantiehuis.

De klassiekers van Toscane op een rijtje

De bij het grote publiek meest bekende plaatsen zijn misschien wel Florence, oftewel 'Firenze' met haar geweldige Dom en schitterende oude binnenstad en de stad Pisa, bekend van de scheve toren van Pisa. In dit gebied is echter bijna elke stad een openluchtmuseum. Tussen de genoemde plaatsen vindt U bijvoorbeeld het bezienswaardige Lucca, bekend om haar marmerverwerking. Wat zuidelijker mag U het oude Volterra niet missen. De fraaie stadsmuren, de oude stadspoort 'Arco Etrusco' en het Romeinse theater, vertegenwoordigen op impossante wijze drie verschillende tijden. Trekt U van daaruit verder het binnenland in dan kunt U San Gimignano niet missen: de familietorens doemen al van ver voor U op. Eenmaal ter plaatse verschaft de oude stadspoort toegang tot de nog onverharde hoofdstraat die naar een mooi Romeins plein loopt. Rijdt U nog even door naar het unieke Siena, tweemaal per jaar het middeleeuws decor van een spectaculair en massaal 'gevecht' (Palio) tussen twee bevolkingsgroepen te paard.

Arezzo, Cortona en omgeving

Nabij Siena ligt de stad Arezzo waar u zeker het prachtige plein Piazza Grande, de Dom en enkele mooie kerken (o.a. de kerk van Santa Maria della Pieve, ťťn van de mooiste kerken van Toscane) niet mag overslaan.
Vertrekt u in zuidelijke richting dan komt u uit bij de stad Cortona, schitterend gelegen op een heuvel met reliŽfrijke straatjes. Het centrum wordt gevormd door het plein Piazza del Repubblica. Aan dit plein liggen diverse historische gebouwen zoals het dertiende eeuwse stadhuis Palazzo Communale. In het paleis Palazzo Pretorio met daarin het museum Museo dell'Accademia Etrusca met een grote verzameling uit de Etruskische tijd. Van de diverse kerken die Cortona rijk is, is de Santuario di Santa Margarita de belangrijkste. Vanuit de hogere delen van de stad kijkt u uit op het meer Lago Trasimeno ten zuiden van Cortona.
In de prachtige heuvelachtige omgeving van Arezzo en Cortona liggen vele schilderachtige stadjes waarvan Castiglion Fiorentino en Montepulciano zeker de moeite waard zijn om iets verder uit te diepen. Castiglion Fiorentino is een ommuurd stadje welke u binnengaat via middeleeuwse stadspoorten. Het stadje ligt in de Valdichiana vallei, bezaaid met olijfgaarden, op een beboste heuvel met helemaal op de top het fort Cassero. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. de negen bogen tellende gallerij Logge del Vasari met daarachter een prachtig uitzicht over de vallei en het Gemeentelijk kunstmuseum gevestigd in de kerk van Sant Angelo, ťťn van de vele fraaie kerken die dit stadje rijk is.
Het stadje Montepulciano ligt dichtbij de grens met UmbriŽ, op een stijle, tufstenen heuvel en wordt omringd door muren en poorten vanwaar u een buitengewoon uitzicht heeft over UmbriŽ en Zuid-Toscane. Deze stad is eigenlijk alleen al een bezoek waard vanwege de bekende bekende Vino Nobile wijn welke in deze streek geproduceerd wordt. Maar loop ook via de de stadspoorten de binnenstad in waar zich bijzondere renaissance- paleizen bevinden en naar het hoofdplein Piazza Grande met wijnproeverijen. Via de stijle hoofdstraat loopt u naar de bovengelegen kerk Duomo van Montepulciano. Op loopafstand van de stad ligt de prachtige kerk Madonna di San Biagio.
OUT! Vakantiehuizen heeft in of in de buurt van deze stadjes diverse vakantiewoningen wat u de mogelijkheid geeft om te verblijven in een omgeving waar u alle kanten op kunt; natuur, cultuur, ontspannen of juist actief zijn.

Pittoreske stadjes en panorama uitzichten

We zigzaggen terug naar de kust via het interessante Massa Marittima naar de fraaie baai van Baratti. Volgt U de kust zuidwaarts, dan is U een blik op het eiand Elba gegund. Vanuit de mooie badplaats Castiglione della Pascaia is het beslist de moeite waard om het binnenland in te trekken naar het historische Grosseto. Even ten zuiden daarvan bevindt zich het Nationaal Park Maremma; een fraai bosgebied van vele pijnbomen, direct aan de Thyrreense zee. Vanaf het door bossen en rotsen omgeven zandstrand van Talamone heeft U zicht op het spectaculaire schiereiland Monte Argentario. Wedden dat U de verleiding niet kunt weerstaan om het middels de panoramische weg 'Strado Panoramica' rond te rijden? Maar let op: sterke zenuwen zijn een vereiste, U bent gewaarschuwd! U kunt er echter even van bijkomen in de gezellige haven van het bij de Romeinen al geliefde Porto Santo Stefano. Als U dit mooie gebied wilt verlaten, is vanaf dit zuidelijke punt, Rome (150km) misschien een aanrader.

Van Chianti tot Monte Amiata

Nu vervolgen we onze tocht echter in noordoostelijke richting, naar de bekende Chiantistreek en we passeren al vrij snel de prachtige oude steden Pitigliano en Sorano. Gegroeid uit, en vergroeid met, de torenhoge rotsen van tufsteen, markeren deze kleine stadjes het landschap. Hoewel stadjes: de stadsmuren verbergen prachtige pleinen en een unieke combinatie van knusse, karakteristieke stadswoningen en impossante gebouwen (paleis, synagoge, kerken). Westelijk ligt het Meer van Bolsena. Loopt U in Juli eens om twaalf uur 's nachts met de lokale bevolking in colonne mee een heuvel op. Om een toneelstuk bij te wonen... Toscane bij nacht is sowieso een belevenis op zich: het gecontroleerd afbranden van de heuvelachtige landbouwgronden is een bijzonder mysterieus verschijnsel.
Iets ten noorden van de genoemde tufsteensteden treft U een ander 'warm verschijnsel'. Bij Saturnia is het heerlijk baden in de thermale warmwaterbronnen bij de 'Cascate del Molino'. Een ogenschijnlijk eigenaardig blauwgekleurd water stroomt dampend door een ondiepe maar rotsachtige, terrasvormige rivierbedding. Het is een signaal dat U in een bijzonder gebied bent. In vulkanisch gebied om precies te zijn.
Van gevaar is echter al geen sprake meer. De vulkaan van de streek draagt inmiddels de naam Monte Amiata, de 'Geliefde Berg' vanwege ruim 400000 jaar goed gedrag en de leverantie van vruchtbare grond, warme baden, tufsteen en mineralen. Op de top, met 1738m de hoogste berg van Toscane, houdt Madonna een oogje in het zeil. De berg ligt in een fraai beboste streek die zeker een bezoek waard is. Inmiddels zijn we bijna in de Chiantistreek. Neemt U straks een glas en geniet van de (h)eerlijke produkten van deze vruchtbare streek.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres