UmbriŽ

Groen, groener, groenst

Het groene hart van ItaliŽ

Umbria is een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio bevindt zich in centraal ItaliŽ, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. UmbriŽ, ook wel het groene hart van ItaliŽ genoemd, heeft een zacht mediterraan klimaat zodat de zomers droog en zonnig zijn hoewel de winters behoorlijk koud en nat kunnen zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen. UmbriŽ grenst in het westen aan Toscane (Trasimeense Meer), in het oosten aan Marche en de Apennijnen (een indrukwekkende bergketen met diepe valleien en grote vlakten) en in het zuiden aan Lazio. UmbriŽ wordt gekenmerkt door oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis.

Assisi; de stad van de heilige Franciscus

Assisi is de stad van de heilige Franciscus, die volgens de overlevering met de vogels kon praten en zelfs de stigmata van Christus ontving. De stad trekt veel bedevaartgangers. De schitterende ligging tegen de flanken van de Monte Subasio en enkele fraaie monumenten zijn belangrijk voor de aantrekkingskracht van het stadje. Ongetwijfeld is de Basilica di San Francesco het merkwaardigste gebouw van de stad. Ze bestaat uit twee boven elkaar gebouwde kerken, met daarbij ook nog een klooster. De onderste kerk werd gebouwd in het tweede kwart van de 13de eeuw, naar een ontwerp van Elias, de gezel van Franciscus. Wat lager nog ligt de crypte van Sint-Franciscus. Het voornaamste altaar van de benedenste kerk is mooi versierd met mozaÔeken. Op het gewelf erboven verhalen allegorische frescos over de deugden van de heilige. In schrille tegenstelling tot de eerder donkere benedenste kerk staat de veel lichtere bovenste kerk, die een aantal jaren geleden (1997) nog beschadigd werd door een aardbeving maar inmiddels weer gerestaureerd is. Het voornaamste kunstwerk van die bovenste kerk is de frescocyclus die 28 taferelen toont uit het leven van de heilige Franciscus. Dit belangrijke kunstwerk wordt toegeschreven aan de grote meester Giotto.

Middeleeuws Norcia

Het volledig door een middeleeuwse satdsmuur omgeven Norcia ligt in de schaduw van de Monti Sibillini. De stad vormt een prima uitgangspunt voor het verkennen van dit natuurgebied. Maar neem van tevoren ook even een kijkje is de stad zelf. Het schitterende plein Piazza San Benedetto met daarop diverse prachtige gebouwen maakt deze stad zeer bezienswaardig.

Het zowel pittoreske als kosmopolitische Perugia

Perugia is vooral bekend vanwege de wereldberoemde universiteit voor buitenlanders. De stad heeft daardoor een bijzondere charme; geschiedenis, pittoreske hoekjes en prachtige kerken in combinatie met een jonge, kosmopolitische uitstraling. Bezoek de stad bij voorkeur te voet!
Perugia is de hoofdstad van UmbriŽ ligt uitgestrekt over een lange heuvel, niet ver van het prachtige meer Lago Trasimeno. Hoe hoger je klimt, hoe verder je terug in de tijd gaat. In de 6de eeuw voor Christus, toen de Etrusken hier heersten, was dit al een belangrijke stad, stevig beschermd door wallen. Toen de Romeinen de stad innamen (1ste eeuw voor Christus) verloor ze haar vooraanstaande positie. Nog ťťnmaal zou de stad een belangrijke hoofdrol spelen, in de 13de en 14de eeuw, toen haar gezag zich uitstrekte over geheel UmbriŽ. Op het Piazza IV Novembre, het voornaamste plein van de stad, staat een gebeeldhouwde fontein uit de 13de eeuw, de Fontana Maggiore, voorzien van een schitterende reeks reliŽfs en beelden. Op hetzelfde plein kun je de gotische San Lorenzo kathedraal bezoeken, voorzien van een preekstoel aan de buitenzijde. Bij de kathedraal hoort een aangenaam kloosterhof en het museum Museo Capitolare, gewijd aan kunst uit UmbriŽ en Siena. Het voornaamste museum van de stad is evenwel de Galleria Nazionale dell'Umbria. Voor een beter inzicht in het leven van de Etrusken loop je best eens binnen in het Museo Archeologico Nazionale dell'Umbria, dat zowel Etruskische als Romeinse objecten bevat. Onder de kerken van de stad verdient de Oratorio di San Bernardino (15de eeuw) een aparte vermelding omwille van haar prachtige renaissancebeelden aan de gevel.

Bezoek Orvieto per kabelbaan

Orvieto is schitterend gelegen op een 300 meter hoge rots van vulkanische tufsteen. Je kunt met een kabelbaan naar boven, naar het pronkstuk van de stad: de Duomo (Dom). Bezoek daarnaast ook de toren Torre del Moro van waaruit u een geweldig uitzicht heeft over het prachtige stadje en haar omgeving, het paleis Palazzo del Popolo, de waterput met gangenstelsels waar vroeger de ezels heen en weer liepen om water te halen en diverse musea met schitterende collecties.

Slenteren door de middeleeuwse steegjes van Gubbio

In Gubbio is de middeleeuwse structuur goed bewaard gebleven; het oude centrum vormt een mooi stilleven met steegjes, trappen en huizen met terracotta dakpannen. De stad is in zijn geheel gebouwd uit het gele kalksteen uit de berg Monte Ingino waarop de stad gelegen is. Vanaf het centrale plein Piazza Grande heeft u een magnifiek vergezicht over de stad en haar omgeving en tevens vindt u aan dit plein het mooie paleis Palazzo dei Consoli. Vergeet niet een kijkje te nemen in de Dom met haar bijzondere interieur.

De gezellige charme van Spoleto

Alhoewel het de andere Umbrische steden beslist niet aan gezelligheid ontbreekt, lijkt het of Spoleto op dit vlak wel iets extra te bieden heeft. Bovendien heeft het zijn ligging mee, aan de voet van de Monteluco (773 m). Je dwaalt er langs smalle straatjes, door steegjes met trappen, langs oude huizen en gezellige pleintjes. Aan de buitenzijde behield de Duomo (Dom) deels haar uitzicht uit de 12de eeuw, met daarnaast ook een klokkentoren uit die tijd. Binnen in de kerk overheerst de barok, resultaat van een restauratie in de 17de eeuw. Ook de frescos uit de 15de eeuw, van de hand van Filippo Lippi, trekken veel aandacht.
Van einde juni tot half juli wordt in Spoleto het Festival dei Due Mondi (het festival van de twee werelden) gehouden. Het is een festival met veel activiteiten rond literatuur, opera, toneel en dans. In eerste instantie is het bedoeld als een plaats waar Italiaanse en Amerikaanse cultuur met elkaar in contact komen.

De bijzondere stadsmuren van Todi

Als je geÔnteresseerd bent in een Etruskisch bouwwerk moet je beslist eens naar Todi gaan, zowat 45 km westelijk van Spoleto. Dit aangename oude stadje is omgeven door drie stadsmuren: een Middeleeuwse welke het historische centrum omvat met daarbinnen een Etruskische en een Romeinse ommuring. In het oude centrum ligt het plein Piazza del Popolo, ťťn van de meest pitoreske pleinen van ItaliŽ. Verder in het centrum enkele Middelleeuwse paleizen, een Dom en enkele kerken, allemaal gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw. Omdat het stadje behoorlijk centraal ligt kan het een geschikte uitvalsbasis zijn voor kennismaking met de hele regio. Bijvoorbeeld het ten westen van Todi gelegen natuurgebied Parco Fluviale del Tevere en het stuwmeer Lago di Corbara gevormd door de rivier de Tiber.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres