Luxemburg

Klein land met vele gezichten

Van de Ardennen naar Luxemburg-stad

Waar denkt u aan als u aan Luxemburg denkt? Banken, televisiestations of aan het Europese Hof van Justitie? Wij denken aan een klein land (ter grootte van de provincie Drenthe) met een verrassend grote variatie aan landschappen. Doordat het land wordt ingeklemd door BelgiŽ, Duitsland en Frankrijk is het sterk beinvloed door deze landen wat resulteerd in een mix van landschappen, talen en gebruiken. Door de kleinschaligheid van het land zijn de afstanden nooit groot waardoor u makkelijk van de Ardennen in het noorden naar het meer industriŽle zuiden reist.

Kastelen, rivieren en pittoreske dorpjes

De Luxemburgse Ardennen (in het Luxemburgs ÷slin genoemd) zijn een uitloper van de Ardennen welke beginnen in BelgiŽ. U vindt hier voornamelijk heuvels, lage bergen, diep uitgesleten rivierdalen en de rivier de SŻre die door het landschap kronkelt. De Kneiff in Troisvierges is met z'n 560 meter het hoogste punt van het land, gevolgd door de Burgplatz in Huldange welke iets minder hoog is maar des te bekender. Zodra u een van de historische Ardennen-stadjes treft zult u niet voorbij gaan zonder een kijkje te nemen bij de prachtige kastelen en burchten.
Het kleine dorp Clervaux heeft de uitstraling van een stad en is prachtig gelegen in een vallei aan de rivier de Clerve met als uitblinker het witte kasteel met diverse musea. De abdijkerk, de vele uitgezette wandelroutes en (in de winter) langlaufen en skieŽn behoren ook tot de mogelijkheden.
Wiltz is de hoofdstad van de Luxemburgse Ardennen en staat bekend om de bierbrouwerij en het kasteel, vroeger bewoond door de graven van Wiltz. De rivieren en meertjes in de omgeving van Wiltz bieden diverse watersportmogelijkheden.
Esch-sur-SŻre wordt geheel door de rivier de SŻre omringd en is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes in de Ardennen. Doordat het geografisch het middelpunt van Luxemburg is vormt het dorp het ideale startpunt voor vele tochten naar o.a. het stuwmeer of het natuurpark van de Haute-SŻre.
Zeker niet te missen zijn de ruÔnes van het 10de eeuwse Kasteel van Bourscheid welke 's avonds mooi verlicht zijn en het sprookjesachtige kasteel in Vianden gelegen op de rechteroever van de rivier de Our. Vergeet niet het charmante Vianden zelf te bezoeken. Het is prachtig gelegen en zeer populair. Vanuit hier kunt u meteen de stoeltjeslift naar het kasteel nemen, met onderweg een spectaculair uitzicht.

Klein Zwitserland

Tussen Noord- en Zuid-Luxemburg ligt het MŁllerthal, ook wel Klein Zwitzerland genoemd vanwege de rotsformaties, beekjes, watervallen en bijzondere plantengroei. Het MŁllerthal maakt deel uit van het Duits-Luxemburgs Natuurpark. Deze omgeving is geweldig voor een wandeling welke u langs diverse bezienswaardigheden zal voeren waaronder de bijzondere waterval SchiessentŁmpel en het kasteel van Beaufort, een ruÔne van een 12de eeuwse burcht met daarnaast een kasteel. Maar ook langs het kasteel van Larochette, gebouwd op een zandstenen rots ver boven het dal van de Witte Ernz en langs Echternach, de oudste stad van Luxemburg waar de oude huisjes, straatjes en de mooie stadsmuur u terug zullen brengen in de tijd. Het meer van Echternach biedt diverse watersportfaciliteiten en speelpleinen.

Wijn en Champagne proeven aan de Moezel

Gaat u verder naar het oosten dan komt u uit bij de rivier de Moezel welke de natuurlijke grens vormt met buurland Duitsland. Zakt u via de Moezel af naar het zuiden dan kunt u een prachtige tocht maken door de Moezelvallei waarvan het stadje Grevenmacher het centrum is. Het stadje wordt geheel omringd door wijngaarden en is dan ook bekend vanwege de wijn die er geproduceerd wordt. U vindt er de kelders van Bernard-Massard, makers van de Luxemburgse Champagne waar u terecht kunt voor een rondleiding en om champagne te proeven. Heeft u nog geen genoeg van de Moezelwijn dan liggen in het plaatsje Remich de wijnkelders van St. Martin. De vele wandelmogelijkheden brengen u naar de oude stadskern of naar het startpunt van een van de boottochten.

Luxemburg; letterlijk en figuurlijk een rijke stad

Inmiddels zijn we in het zuiden van Luxemburg beland, wat ook wel Gutland of Bon Pays genoemd wordt. Het zuiden is minder rotsachtig en een stuk vruchtbaarder waardoor het geschikt is voor landbouw. Hier vindt u vanzelfsprekend dan ook het dichterbevolkte en meer industriŽle gedeelte van het land met als grootste stad de hoofdstad Luxemburg.
Luxemburg is een van de rijkste steden van Europa en staat bekend vanwege de internationale bankwereld en als vestigingsplaats van het Europese Hof van Justitie. Verder biedt het een rijk kunst- en cultuuraanbod van internationale klasse. Niet voor niets was Luxemburg in 2007 de culturele hoofdstad van Europa. De stad kent een rijke historie waarvan de overblijfselen tegenwoordig mooie bezienswaardigheden vormen. Doordat Luxemburg is gebouwd op een rots heeft het een strategische ligging wat goed te merken is wanneer u de Kazamatten bezoekt, een netwerk van 23 km. ondergrondse bunkers, gehouwen in de rotsen en inmiddels UNESCO erfgoed. Van hieruit werd de stad verdedigd in de Tweede Wereldoorlog. Andere bezienswaardigheden zijn het Groothertogelijk Paleis (Palais Grand Ducal) op de Place Guillaume en de Adolfsbrug gebouwd over de Petrusse Vallei. Vanaf de Place de la Contstitution heeft u een mooi uitzicht over de Cathťdrale Notre Dame en de Petrusse Vallei. Wat betreft kunst en cultuur biedt de stad veel musea waaronder het Musťe d'Art Moderne Grand-Duc Jean (oftewel MUDAM) of het Nationaal Museum voor Geschiedenis en kunst en verder vele concert-en toneelzalen. Lekker winkelen is in Luxemburg geen enkel probleem, hiervoor kunt u het beste terecht op de Rue des Capucins. Loopt u eens de zijstraat Grand Rue in om de torenhoge bankgebouwen te bekijken of pak een terrasje op de Place d'Armes in het autovrije gedeelte van de stad. Verken de stad per fiets, themawandeling, toeristentreintje of bus.