Aust Agder

Het Oostelijke land dat in zee steekt

Van vissersdorp tot skigebied

De streek Aust Agder betekent in het Noors 'het oostelijke land dat in de zee steekt' en kenmerkt zich door een divers landschap. Aan de kust zijn verschillende vissersdorpen, in het zuiden liggen talloze meren en waterwegen en verder noordelijk wordt het landschap bergachtiger.In het noorden zijn enkele bescheiden skigebieden.

Een bijzonder landschap

Aust Agder bestaat uit 3 verschillende landschappelijke delen. Het zuidelijke gebied aan de kust met vele (kleine) rotseilanden, centraal de beboste gebieden met talloze meren en in het noorden Setesdalen met hoge rotsachtige bergtoppen, weidse dalen en fjorden en de hoogvlakte Setesdalsheiene. Het hoogste punt is Sbyggjenuten (1507m).

Setesdalen

De bijzondere cultuur van Setesdalen is lang bewaard gebleven omdat dit gebied redelijk geÔsoleerd bleef ten opzichte van de kustgebieden. Tegenwoordig wordt de streek echter door veel toeristen bezocht en levert deze industrie een grote bijdrage aan de economie. Er wordt nog veel aan volkskunsten als dans, handwerk en muziek gedaan. Het dorp Lyngor is uitgeroepen tot best bewaarde nederzetting van Europa.

Op avontuur in de natuur

De bekendste Out!door activiteiten In het Setesdal zijn vissen, raften en kanoŽn, bergbeklimmen en wandelen op alle niveau's. In de winter kunt er natuurlijk skiŽn en o,ja er ligt ten zuiden van Hovden ook nog een 9-holes golfbaan. Maar in de regio zijn ook mogelijkheden voor fietstochten en paardrijden.

Vissen

In het Setesdal zijn uitstekende vangstmogelijkheden. U kunt kiezen tussen het vissen in bergmeren of in de Otra. Forel is de meest voorkomende vissoort, maar U kunt tevens baars en in de Byglandsfjord "bleka" -een heerlijk smakende dwergzalm- vangen. Visvergunningen worden bij de toeristenkantoren, tankstations en campings verkocht. Goede vangst!

Wandelen

De zeer gevarieerde natuur in het Setesdal is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Hier kunt U wandelen op goed gemarkeerde paden door idyllische bossen, hoogveengebieden of naar prachtige uitzichtpunten. Er is een wandeling voor iedere soort van wandelaar! Voor de gevorderde wandelaar zijn er door de toeristenverenigingen routes uitgezet die van hut naar hut gaan, en waar U dagen lang door een fraai hooggebergte landschap kunt dwalen.

Fietsen

Het Setesdal is een langgestrekt dal, breed en relatief laag in het zuiden tot veel smaller en hoger in het noorden. Er zijn diverse uitgezette routes, de een zwaarder als de ander. Mountainbikes met helmen en zelfs kinderzitjes zijn te huur in Hovden.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres