Oppland

Fraaie hoogvlakte met meren

Fagernes, Peer Gynt en Jotumheinen

Oppland is een schitterende hoogvlakte met 's zomers fraaie meren. Het is een geweldige streek om te vissen, te wandelen, paard te rijden en te mountainbiken. Bezoek hier vandaan de Stavkirk in Borgund en het openluchtmuseum in Fagernes. Vanaf november tot begin mei ligt er sneeuw en kunt U er prima langlaufen en beperkt alpineskiŽn. In het oosten vindt U direct aan de Peer Gyntroute, in een open vallei met uitzicht op de Jotunheimen, Rondane en het nationaal park Dovre.

Gevarieerd landschap

Oppland heeft een gevarieerd landschap met veel vlakke delen met meren, waaronder het Mjosameer bij Lillehammer. Dit is het grootste meer van Noorwegen. In noordelijke richting zijn tevens bergen, waaronder de 2 hoogste bergen van Noorwegen, Glittertind en Galdhopiggen (2964m). Verder zijn er de gebergten Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell die tevens nationale parken zijn. Het nationale park Rondane ligt op de grens met de streek Hedmark. Veel van de berghellingen zijn begroeid met vnl. naaldbomen.

Wintersport en olympische spelen

In Oppland zijn er veel mogelijkheden voor langlaufers. Het grootste langlaufgebied is het Peer Gynt-rijk met ca. 600km aansluitende loipen. De streek heeft zijn bekendheid vnl. te danken aan de Olympische Winterspelen van 1994. In Lillehammer zijn het Olympische Biathlon center en de Olympische springschansen. In het nabijgelegen Hunderfossen is de Olympische bobsleebaan, die open is voor het publiek. De skigebieden zijn compact en vrij klein. Hafjell is het op ťťn na grootste skigebied van Noorwegen met 42km pistes.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres