Porto e Norte

De Port wijn, mooie natuurparken en natuurlijk Porto

Authentiek Portugal

De noordelijkste regio van Portugal is Porto e Norte, de meest groene regio van Portugal met verschillende nationale parken. Het landschap kenmerkt zich door hoge ruige bergen, groene heuvels, diepe dalen, eeuwenoude bossen, riviertjes, meren en ontelbare stroompjes. Aan de kust vindt men prachtige zandstranden, afgewisseld door rotspartijen. De gouden rivier Douro slingert door diepe valleien met wijngaarden.

Het inspirerende Porto

De bekendste stad is Porto, thuishaven van de Port, tevens de tweede stad van Portugal. Porto ligt aan zee en aan weerszijden van de oevers van de Douro. Porto is een charmante stad met sporen van de rijkdom uit het verleden en rijk aan mooie bouwwerken met bijv. de toren van Clérigos, de Sé Kathedraal, Igreja de São Francisco kerk en het Paleis van de Bisschop (Paco Episcopal).
U kunt er diverse musea bezoeken en door de smalle straatjes en langs de kade kunt u heerlijk wandelen. Verder is er in Porto van alles te beleven, zoals het São João festival met een spectaculaire vuurwerk show. Natuurlijk bezoekt u hier ook één van de vele Port-huizen om te proeven, de echte Port-liefhebber mag een bezoek aan het Museu do Vinho do Porto niet missen!

Cultuur en port wijn

Cultureel gezien is Porto e Norte bijzonder. Er zijn vele historische dorpen en steden met kleurrijke, traditionele feesten waar toeristen meer dan welkom zijn. Bijvoorbeeld Ponte de Lima, met haar 2000 jaar oude brug, wordt ook wel het oude Portugal genoemd en is rijk aan cultureel erfgoed. Burchten vindt U in Bragana en Braga.

Een boottocht over de Douro geeft een prachtig beeld van deze Portstreek met haar wijngaarden en terrassen langs de rivier. Maar u kunt dit gebied ook verkennen tijdens een prachtige treinreis die u door eeuwenoude valleien met slingerende kloven en terrassen vol wijngaarden brengt. Bijvoorbeeld van Pinhão naar Tua of van Peso da Rgua naar Vila Real (met een oude stoomtrein).

Natuurparken, bergen, wandelen & outdoor activiteiten

Tijdens uw verblijf in één van de Out! accommodaties is het een aanrader één van de vier prachtige natuurparken te bezoeken.
Helemaal in het Noord-Westen, aan de grens met Spanje, ligt Parque Nacional da Peneda-Gerês, een schitterend natuurpark met woeste bergen, beboste dalen, traditionele boerendorpjes en middeleeuwse kastelen. U kunt hier diverse activiteiten ondernemen; mountainbiken, paardrijden, canyoning en abseilen. Maar ook watersporten zoals kajakken, roeien, varen, waterfietsen, waterskiën en wakeboarden. Tip: Er ligt een prachtige wandelroute zo'n 40 km. ten noordoosten van Cabril, één van de meest afgelegen plekken van Portugal. In slechts 3,5 km. zie je hier eeuwenoude ruïnes, watervallen, een perfect bewaard bergdorpje, bergen en vergezichten!
Parque Natural de Montesinho, gelegen in het Noord-Oosten, tegen de Spaanse grens aan is een natuurpark met granieten bergmassieven en charmante dorpjes, die in de diepe valleien liggen. Het park is op zijn mooist in de lente, wanneer de kersen- en walnotenbomen in bloei staan. In Braganca kun je terecht voor kajakken.

Centraal in Porto e Norte ligt Parque Natural do Alvão, een relatief klein wild en ongerept natuurpark. Via kronkelige bergweggetjes rijdt u door stille boerendorpjes en eeuwenoude stadjes. De 300 meter hoge Fisgas de Ermelo watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.
Het grootste gedeelte van Parque Natural do Douro Internacional ligt in Porto e Norte. Het park loopt langs de Douro rivier met zijn enorme kloven. Het is de schuil- en broedplaats van veel bedreigde roofvogelsoorten. Meer naar het westen krijgt het park een mediterrane sfeer met olijven- en walnotenboomgaarden. In het zuiden van het park groeien de druiven waar de Port wijn van wordt gemaakt.

Tot slot: zandstranden, havenstadjes en golf

Aan de Costa Verde liggen mooie witte zandstranden, leuke badplaatsen (bijv. Esposende en Ofir) en historische havenstadjes zoals het bijzonder leuke Viana do Castelo.
Porto e Norte is niet bij uitstek een golfbestemming, maar voor de liefhebbers zijn er in de wijde omgeving van Porto zo'n 5-tal golfbanen.

Out! Vakantiehuizen biedt in de regio Porte e Norte diverse soorten accommodaties; vakantiehuizen, vrijstaande villas, appartementen, quintas en studios, met of zonder zwembad. Een vakantieverblijf dicht bij zee & strand, of liever een vakantiehuisje midden in de natuur? Out! Vakantiehuizen biedt het u aan. Het Noorden van Portugal is nog niet overspoeld door het massatoerisme en is juist daarom zeer geschikt om het ware Portugal met haar nog traditionele Portugese manier van leven en haar ongerepte natuur te leren kennen. Uitstapjes naar de regio Beiras e Centro (o.a de oude universiteitsstad Coimbra of Serre da Estrela) behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres