Noord Bohemen/Reuzengebergte

TsjechiŽ

Noord Bohemen en het Reuzengebergte

De regio Noord Bohemen ligt ten noord-oosten van Praag en grenst in het noorden aan Duitsland en Polen. De regio wordt gekenmerkt door een fascinerende natuur en een rijke historie. Dit maakt het een vakantiebestemming maakt voor het hele jaar. Zo kunt u tijdens ieder seizoen genieten van de vele bijzondere natuurgebieden, de middeleeuwse stadjes en de historische kastelen. In de zomer bieden de meren verkoeling en watersporten en de berggebieden talloze sportieve activiteiten. In het najaar zijn de wijnstreken een must vanwege de wijnoogst en de daarbij behorende wijnfeesten. In de winter worden vele dorpen omgetoverd tot wintersportplaatsen.

Paradijselijke natuurgebieden

Noord Bohemen staat bekend om haar indrukwekkende natuur en is een paradijs voor bergbeklimmers, wandelaars en mountainbikers. U vindt er diverse prachtige gebieden waarvan het Boheems Paradijs (Cesky Raj) waarschijnlijk de meest bekende is. Het tussen Turnov en Jicin gelegen natuurgebied krijgt deze naam natuurlijk niet voor niets. Het bijna onwerkelijke natuurgebied dankt zijn naam aan de romantische uitstraling. Dit komt door de sprookjesachtige bossen, burchten en kastelen en de unieke torenhoge rotsformaties. Laatstgenoemde vormen bijzondere rotssteden zoals die van Hruba Skala. Via gemarkeerde wandelingen maakt u schitterende wandel- of mountainbiketochten.
Het tegen Duitsland aangelegen Ertsgebergte (Krusne hory) wordt letterlijk vertaald als droevig gebergte en lijkt op sommige plekken dan ook wel op een droevig maanlandschap. Via het hoogste dorpje van TsjechiŽ Bozi Dar bereikt u het moerasgebied Bozidarske raseliniste met mooie wandelroutes. Breng eens een bezoek aan het bekende kuuroord Jachymov met geneeskrachtige baden of ga met de kabelbaan naar de Klinovec, het hoogste punt van het gebergte.
Het Luzickť hory gebergte ligt oostelijk van het Ceskť Svycarsko gebied en wordt in zijn geheel gedomineerd door natuurreservaten wat het een ideaal wandelgebied maakt. Ook hier vindt u rotsen in de meest aparte vormen zoals de Panska skala in de vorm van een gigantisch orgel.
Aan de zuidrand van Luzickť hory ligt het MŠchovo jezero meer. Het is in de zomer erg populair als recreatiegebied vanwege de fijne zandstrandjes en vele watersporten. Ga zeker even langs het het 8 km. zuidelijker gelegen Kasteel Bezdez met een 40 m. hoge majestueuze toren.
Het Jizerske hory (IJzergebergte) ten noord-oosten van Liberec is een fraai bebost berglandschap wat bestaat uit graniet- en basalt bergen, een van hoogste basaltbergen in Europa, de Bukovec is hier gelegen. De Jizera rivier stroomt hier en deze is uitermate geschikt om te kanoeŽn of te raften. Breng ook een bezoek aan dorp Janov nad Nisou , tevens een goed vertrekpunt voor wandelaars.
Nationaal park Ceskť Svycarsko oftewel Tsjechisch Zwitzerland kreeg deze naam omdat de magnifieke natuur in dit zandsteengebergte lijkt op de Zwitserse natuur. Het nationale natuurmonument PravcickŠ brŠna vormt een door de wind uitgesleten natuurlijke poort en is de grootste van Europa.

Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (Krkonose gebergte) krijgt een aparte vermelding. Want ondanks dat het een relatief klein gebergte is (zijn naam doet anders vermoeden), kent het gebergte een grote mate van populariteit. Vakantiegangers worden aangetrokken door de steile hellingen en diepe dalen, enorme granietrotsen, meren, 12(!) natuurreservaten, uitstekende wandel- en fietsroutes en klaterende watervallen zoals de 140 m. hoge Pancavsky vodopŠd waterval. Ook het goede aanbod aan skioorden vormt een grote verleiding. De meest bezochte zijn Harrachov en Spindleruv Mlyn. Met name het prachtig gelegen bergdorp Spindleruv Mlyn is populair vanwege de vele mogelijkheden op het gebied van sport en actieve ontspanning.
Nabij het Reuzengebergte ligt de bekende stad van zandstenen rotsformaties Adrspach. De rotsen hebben de meest bijzondere vormen en mooie namen.
Ten oosten van het Reuzengebergte ligt het Adelaarsgebergte (Orlick hory) waar u kleine stadjes, een zeer goedbewaarde volksarchitectuur, mooie monumenten en historische kastelen en burchten vindt. Ook hier is wandelen een erg favoriete bezigheid dankzij de schitterende natuur. Maar ook fietsen, kanoeŽn en zelfs skieŽn behoren hier tot de mogelijkheden.

Charmante steden

De eerst stad die uitspringt boven de vele aantrekkelijke stadjes in Noord-Bohemen is Liberec. Gelegen aan de voet van het IJzergebergte biedt Liberec interessante bezienswaardigheden zoals het prachtige stadhuis, een kasteel, de oudste dierentuin van TsjechiŽ en het Noord-Boheems museum.
Liefhebbers van bijouterie en glas kunnen terecht in de stad Jablonec nad Nisou. In het museum kunt u de glazen edelstenen en parels bewonderen.
In het bijna verlaten stadje Terezin ligt een voormalig concentratiekamp. Tegenwoordig is het een museum waar diverse ruimtes sinds de oorlog onveranderd zijn gebleven.
Teplice staat bekend om haar warmwaterbronnen en is het oudste kuuroord van de Bohemen.
Het aan de rivier de Jizera gelegen sfeervolle stadje Turnov wordt vaak aangedaan als men het Boheems paradijs bezoekt.
Litomerice heeft het grootste stadsplein van de Bohemen met daaraan de mooi gevormde MrŠzovsky Dom.

Een greep uit de vele prachtige kastelen

Noord-Bohemen kent veel schitterende kastelen en burchten. Enkele voorbeelden welke zeker een bezoek waard zijn; kasteel Libochovice aan rivier de Ohre en omringd door een omvangrijk park, de imposante burcht Kost en kasteel Trosky, het meest bezochte kasteel van TsjechiŽ en dat vanwege de hoge ligging een fantastisch uitzicht over de omgeving biedt. Maar ook het kleurige kasteel van Mnichovo Hradiste aan rivier de Jizera en het unieke, deels uit zandsteen gehakte kasteel Frydstejn nabij Turnov zijn zeer de moeite waard.