Bretagne

Menhirs, roze granietkust en prachtige baaien

Fjorden, baaien, menhirs, crêpes en mosselen

Bretagne bestaat uit een bosrijk en rotsachtig binnenland en maar liefst 1200km gevarieerde kustlijn. Het is bij verre de "stoerste" regio van Franrijk, met piratensteden zoals St. Malo, kleine fjorden (ria's), pannenkoeken(crèpes)- en mosselterrasjes in slaperige stadjes en mooie inhammen om schelpen te zoeken of op krabbetjes te vissen.

St. Malo, Cap Fréhel, Dinan

U komt de Bretagne binnen vanuit de regio Normandië, ter hoogte van de Mont St. Michel. Niet ver weg ligt dan de magnifieke vestingsstad St. Malo, waar je bij eb naar de eilandjes voor de kust kunt wandelen. Onder de indruk van de dikke stadswallen? Verbaas U dan eens over de wonderen van de natuur op Cap Fréhel waar zee en wind de steile en hoge rotskust kunstzinnig hebben uitgeslepen. Verder landinwaarts aan de rivier de Rance ligt Dinan, met een mooi middeleeuwse centrum. Cancale biedt mooi uitzicht op de baais van Mont St. Michel.

Roze granietkust met Paimpol, St. Brieuc, Perros guirec, Ile de Bréhat en Roscoff

Leuke baaien met mooie zandstranden kenmerken de kustlijn verder naar het westen. Met eb liggen de vele vissersbootjes op de drooggevallen zeebodem: het beeld van Bretagne, nergens is het getij zo sterk. De noordelijke kustlijn van St.Brieuc tot aan Perros-Guirec bestaat uit vele baaien met pittoreske havens en is zeer geliefd bij de watersporter. Vanaf Paimpol begint de zogenaamde 'roze granietkust'. Door de wind afgeronde granieten keien en rotsformaties geven een bijna onwerkelijk landschap. De niet minder grillige kust krijgt er iets vriendelijks van. De manshoge hagen van hortensia's maken het plaatje compleet. De kust vanaf Perros Guirec wordt in het algemeen als de mooiste van Bretagne beschouwd. Ile de Bréhat, het bloemeneiland, ligt voor de kust. Het piratennest Roscoff heeft een mooi aquarium (Charles Perez) en er vertrekken boten naar Ile de Batz.

Finistère en pointe du Raz

De oostkust (Finistère, 'einde der aarde'), kenmerkt zich met strand en duinen. Op weg naar de zuidkust komt U langs de mondaine badplaats Morgat, beschut door de Cap de la Chèvre. De onderwatersport is er door het helderblauwe water zeer in trek. Op het schiereiland van Crozon vindt U verscheidene prehistorische monumenten, o.a. in Lagatjar. In het achterland ligt het Parc Régional d'Armorique, voor magnifiek wandelingen met spectaculaire uitzichtspunten. Ook een bezoek aan de haven van Camaret met de merkwaardige kapel van Notre-Dame de Rocomadour, is de moeite waard. Een absolute must is een bezoek aan Pointe du Raz een smalle hoge landtong van 80m. hoog.

Quimper, Carnac, Golf du Morbihan, Rennes en Nantes

In het zuiden vindt U Quimper, de 'glimlach van Bretagne', prachtig gelegen aan de samenvloeiing van de Odet en de Steir. Het is een stad van pittoreske straatjes en de mooie St. Corentin-kathedraal. De verdere kustlijn tot aan de Loire-monding kent nog vele hoogtepunten: Carnac (velden met mysterieuze dolmens en menhirs), de binnenzee 'Golf du Morbihan' met ontelbaar vele eilandjes, en het mooie middeleeuwse Vannes (St. Pierre-kathedraal, stadswallen). Cultuurliefhebbers vinden meer landinwaarts ook nog het fraaie en historische Nantes en Rennes. De ruwe Côte Sauvage van het schiereiland van Quiberon brengen U in een Atlantische stemming. Verdere niet te missen highlights? Pointe de Pen-Hir in Camaret-sur-Mer, Belle-île-en-mer bij Le Palais en Rochers de Ploumanac'h

Bretagne is voor stoere kinderen

Met de kinderen is de Bretange behalve stoer, vooral ook geheimzinning en spannend. Langs de kust zijn volop smokkelroutes (Sentiers des douaniers bij Ploumanach). In het binnenland zijn bijv. het legendenwoud (Paimpont) en het sprookjesbos (Huelgoat) aanraders. Verblijft u in de buurt van Brest dan mag u Océanopolis niet overslaan. Oja, kastelen en burchten zijn er ook, bijv. in Fougeres, Vitré of Josselin.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres