Pas de Calais

Prachtige kustlijn op 3 uur rijden!

Lekker dichtbij voor een weekendje weg

De noordelijkste regio van Frankrijk wordt gevormd door de departementen Nord en Pas de Calais. De reisafstand naar het gebied (dichterbij dan de zuidelijke Belgische Ardennen!) maakt ook een korte tussendoor-vakantie goed mogelijk. U gaat voor het heerlijk glooiende landschap en de werkelijk unieke kustlijn met uitzicht op de krijtrotsen van Groot BrittaniŽ .

CŰte Opale met Cap de griz nez

De kustlijn noemen we hier de CŰte d'Opale. Aan de noordkant worden de zandstranden afgewisseld met enkele prachtige uitkijkpunten zoals de cap gris nez en cap blanc nez. Ten zuiden van de monding van de Somme zijn er kiezelstranden en vormen de kolossale krijtrotsen de scheiding tussen de zee en een fascinerend natuurpark. De regio kent grote stukken beschermde natuur. Het is er daarom goed fietsen, wandelen en paardrijden, net als in de aangrenzende regio de Picardie.

Montreuil-sur-Mer, Wimereux en Avesnois

Vanuit het historische Montreuil-sur-Mer lopen mooie wandelroutes zoals de 20km lange 'Les Trois Vallees', o.a. door het dal van de Course. De duinwandeling bij Wimereux heeft een geheel ander karakter. Het traditionele en ambachtelijke Avesnois, bekend om het romantische heggenlandschap, is een ruiterland bij uitstek.

Boulogne met la ville Haute en Nausicša

De belangrijkste kustplaats is Boulogne. Het oude karakter van de door vestingmuren omsloten stadskern, La Ville Haute met het Chateau , is goed bewaard gebleven en u vindt hier Nausicaš, een van de mooiere aquariums die Franrijk rijk is (haaien, roggen, inktvissen). Het achterland laat zich goed verkennen langs de Route des Villes Fortifies. Deze schitterende tocht voert langs maar liefst dertien oude vestingsteden waaronder culturele gigant Lille. Deze 'weekend-stad' kent vele winkel en uitgaansmogelijkheden en ondermeer een imposante citadel.

Le Touquet, Arras en St. Omer

Verder is Le Touquet leuk om te bezoeken. Het wordt ook wel Paris Plage genoemd, omdat jarenlang (al vanaf de 19e eeuw..) de rijken vanuit Parijs (Le beau Monde) hier vakantie kwamen houden. U vindt er naast lange zandstranden dan ook een casino, een renbaan en heel veel statige villa's in de achterliggende dennenbossen. Verder zijn Arras en het ouderwetse en stijlvolle St. Omer uw bezoek zeker waard. Het bekoorlijke Arras, na WOII in 17e eeuwse Vlaamse stijl gerestaureerd, is een echte dwaalstad vol aantrekkelijke pleinen met een ondergronds labyrinth van gangen.

Kindervertier

Natuurlijk vermaken de kinderen zich al met zee en zand, maar ook bij minder weer is deze regio een prima doe-bestemming voor het hele gezin. Er zijn kleine en grote attractieparken, zoals bijv. Bagatelle in Merlimont en Dennlys parc in Dennebroecq. Het Nausicaš in Boulogne mag u echt niet overslaan, alhoewel ook Dunkerque een mooi aquarium heeft. In Lille is een mooie dierentuin (Parc Zoologique). Berck-sur-mer is een mooie strandbestemming en biedt met Agora naast strandvertier ook overdekt vertier (speeltuin). Net ten zuiden van Berck in Fort Mahon Plage ligt Aquaclub de Belle Dune, een overdekt zwemparadijs.