Dorset

De Jurassic Coastline

Dorset Heritage Coast

Dorset ligt in het zuid-westen van Groot-BrittaniŽ. De regio is een 'gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid' en wordt gekenmerkt door de adembenemende Dorset Heritage Coast en een mooi binnenland, van het vredige platteland van Dorset tot de oude bosgronden van het New Forest National Park. U vindt hier typische dorpjes, glooiende landschappen, imposante tuinen, dramatische kustlijnen, chique badplaatsen en steden met een rijke en ver teruggaande cultuur.

De kalksteenrotsen van de Jurassic Coastline

De 140 kilometer lange gevarieerde kust van Dorset staat op de werelderfgoedlijst vanwege de fossielen die er gevonden worden, de indrukwekkende aardverschuivingen en de torenhoge kalksteenrotsen. Niet voor niets wordt dit gebied liefkozend de 'Jurassic Coastline' genoemd. Het gebied strekt zich uit langs ťťn van de mooiste kustlijnen van het land, gaat daarna landinwaarts verder en roept de sfeer op uit de verhalen van Thomas Hardy.

Schiereiland Isle of Purbeck

Onderdeel van de 'Jurassic Coastline' is het schiereiland 'Isle of Purbeck'. Van Studland Bay met zijn prachtige stranden en de schitterende schelpvormige baai Lulworth Cove, tot het heidelandschap en de bossen van Studland Heath. De ruÔne van het duizend jaar oude Corfe Castle die boven het schattige dorpje Corfe uitsteekt, is al van ver zichtbaar. Het uitzicht vanaf Corfe Castle alleen al is de moeite waard. Bezoekt u de typische Dorset dorpen Milton Abbas en Bere Regis of maakt u een ritje met de stoomtrein van de Swanage Railway, die zich een weg door het landschap stoomt. Het gevarieerde landschap van de Ilse of Purbeck maakt het ideaal voor veel buitensporten zoals paardrijden, golfen, wandelen, abzijlen, klimmen en diverse watersporten. Sudland Beach is beroemd om zijn prachtige strand waar u kunt paardrijden.

Bournemouth en het fotogenieke Lyme Regis

De grillige kust van Dorset met zijn vele baaien wordt druk bezocht. Hier liggen ook, van Christchurch tot Swanage, de grote zandstranden van Dorset. Veel kleinere stukken zandstrand liggen er bij Weymouth en Lyme Regis, de fotogeniekste stad aan de kust. Bijzonder is het zeer langgerekte Chesil Beach ten westen van Weymouth: een 29 km lange, 70 m brede en 20 m hoge kiezelrand. De kust bestaat verder uit rotsformaties, die af en toe een doorgang dulden naar zee.
Bournemouth is een sfeervolle, pittoreske kustplaats, die bekendstaat om de ruim 10 km lange strook goudgele stranden en mooie stadsparken. Beachvolleybal, kajakvaren, windsurfen, kitesurfen en varen in een catamaran of speedboot; in Bournemouth kan het allemaal! In het bruisende centrum bevinden zich talloze bars en restaurants waar het heerlijk toeven is op zwoele zomeravonden, maar ook allerlei boetiekjes en bekende warenhuizen voor eindeloos winkelplezier.

Wandelen in New Forest National Park + South West Coast Path

Dorset biedt magnifieke wandelroutes langs de Jurrassic kustlijn, het South West Coast Path, dat op het strand aan de zuidkant van Poole Harbour begint. Tevens zijn er talrijke mogelijkheden tot vredige wandeltochten langs rivieren en door heuvellandschap, gecombineerd met prachtige bossen en tuinen. Hetzelfde geldt voor wandelen of fietsen in het New Forest National Park waar de tijd praktisch heeft stilgestaan. Het uitgestrekte natuurgebied kenmerkt zich door de afwisseling van bossen, heide, vennen, moeras, riviertjes, idyllische dorpjes en een schitterende kustlijn. In het eeuwenoude bos grazen loslopende pony's en runderen. Ook leven er veel wilde herten die vrij rondzwermen tussen de machtige bomen.

De kastelen Portland, Maiden en Sherborne

Ook dit deel van Zuidwest Engeland heeft meerdere aan te raden tuinen en kastelen. De hoogtepunten van Dorset zijn Portland Castle, een fort aan het water dat gebouwd is ter verdediging van de haven van Weymouth, Maiden Castle als grootste fort uit de ijzertijd in Europa en Sherborne Castle, een zestiende eeuws juweeltje, gebouwd door Sir Walter Raleigh die een vertrouweling van Elisabeth I was. De tuinjuweeltjes van de regio met een rijke bloemenpracht zijn de tuinen van Compton Acres, Athelhampton House and Gardens, Bennetts Water Gardens en Knoll Gardens.

Van Oceanarium, Sea Life Adventure Park tot Monkey World voor de kids

Voor kinderen is er genoeg te doen, zoals bijvoorbeeld het Oceanarium in Bournemouth, Adventure Wonderland Family Park, Monkey World of het Sea Life Adventure Park in Weymouth.
In kunstgalerieŽn, pottenbakkerijen en kunstnijverheid-workshops kunnen de vaardigheden en creativiteit worden bewonderd die via generaties van plaatselijke kunstenaars en achtslieden zijn doorgegeven. Verder zijn er talrijke festivals en festiviteiten, alsmede markten waar u plaatselijke producten kunt krijgen.

Stonehenge, Salisbury & Isle of Wight

Tijdens uw verblijf in uw Out! vakantiehuis of cottage kunt u uitstapjes maken naar het prehistorische Stonehenge, een historische monumentale cirkelvormige steenformatie. Niemand weet precies wie de stenen daar heeft geplaatst. U kunt dan ook meteen een bezoek brengen aan het middeleeuwse Salisbury met haar historische gebouwen. Een leuke dagtocht brengt u naar Isle of Wight. Het eiland heeft haar eigen charme, erv aart u het zelf eens.