Stirling

Loch Lomond

Zuidelijke Highlands

De regio Stirling liggen in de zuidelijke Highlands, ten noorden van Glasgow. Hier ontmoeten de Lowlands de Highlands, op de meest fotogenieke manier denkbaar. Dit is meteen een heel ander Schotland. U vindt er o.a beboste heuvels, bergen, rivieren, loofbossen, prachtige natuurparken en romantische lochs. Een toeristische topper dank zij o.a. het indrukwekkende Stirling Castle, de schilderachtige Trossachs en Loch Lomond, met het Queen Elizabeth Forest Park, het eerste nationale park van Schotland.

Ben Lomond met het prachtige Loch Lomond

Het mooie Loch Lomond is het grootste loch van Schotland en ontleent zijn naam aan de Munro-berg Ben Lomond aan de oostoever. Het meer vormt het hart van het Loch Lomond en de Trossachs National Park. Maakt u een leuk boottochtje, u kunt dan genieten van de glooiende heuvels die per seizoen van kleur veranderen. De kleine, verspreide eilanden in het gigantische meer lijken op de oppervlakte van het water te drijven. Het eiland Inch Cailloch is een beschermd natuurgebied.

Bijzonder natuurgebied, de Trossachs en Queen Elizabeth Forest Park

Net ten noordoosten hiervan ligt de Trossachs, een bosrijk en heuvelachtig gebied met enkele fraaie lochs. Het karakter van de Trossachs wordt bepaald door de vele lochs, Lochs Katrine, Loch Ard, Loch Achray en Loch Venachar, die geheel omringd worden door (loof-)bomen. Het gebied heeft een groot landschappelijke waarde, en is op zijn mooist in de herfst met de verkleurende bossen. Bekend werd de regio door twee verhalen van Sir Walter Scott. In 'Rob Roy' en 'The Lady of the Lake' vormen de Trossachs het decor.
Onderdeel van het Loch Lomond en de Trossachs National Park is het 'Queen Elizabeth Forest Park'. In 1953 aan haar naam gekomen ter ere van de kroning van Queen Elizabeth. U vindt hier een grote verscheidenheid aan planten en dieren naast de prachtige rivieren, meren, bergen, wouden en heidelandschappen.

Wandelen & klimmen op Munro-bergtoppen in de Arrochar Alps

Ingeklemd tussen Loch Lomond en Loch Long ligt een groep van zes bergen, die de Arrochar Alps genoemd worden. Meest markante top en de populairste wandel- en klimberg is de Cobbler. Hier is het Schotse rotsklimmen tot wasdom gekomen. Bergwandelaars kunnen hier hun hart ophalen aan de diverse Munro-bergtoppen. Naast Ben Lomond, Ben Lui, Ben More and Ben Vorlich (Lochearnhead), zijn er ook diverse Corbetts. Lagere toppen met geweldige uitzichten zijn Ben Venue en de Ben A'an in de Trossachs.

De West Highland Way wandelen

Het is aantrekkelijk wandelen en fietsen in de Trossachs. Er zijn veel aparte fietspaden door de bossen. De wandelroute West Highland Way loopt voor bijna de helft van het traject door dit nationale park, daarbij vooral over de oevers van Loch Lomond. De minder bekende Rob Roy Way verloopt voor ruim de helft door dit park en dat met name het oostelijke deel.

Toeristisch hoogtepunt: Stirling Castle

De stad Stirling heeft door zijn centrale ligging een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland en hierdoor heeft het de naam 'Poort naar de Hooglanden' gekregen. U kunt Stirling Castle bezoeken, welke de stad domineert vanaf de 700 meter hoge rots. Vlakbij ligt de Old Town Jail. Hier wordt de geschiedenis van het strafwezen van Engeland uitvoerig behandeld. Vervolgens brengt u een bezoek aan het Wallace Monument geplaatst hoog op de rots bij Abbey Craig waar William Wallace verbleef voor "the Battle of Stirling Bridge" in 1297.
De film Braveheart, gespeeld door Mel Gibson als William Wallace, heeft zich afgespeeld in deze regio en heeft een belangrijke sleutelperiode in Schotlands historie met Stirling Castle als belangrijk herkenningspunt. De veldslagen bij Stirling Bridge en Falkirk zijn beide te zien in de film en belangrijke plekken rond the Forth Valley area.

Callender en de beruchte Rob Roy

In het levendige toeristische stadje Callender kunt u het Rob Roy Centre bezoeken waar u meer te weten komt over Schotland's beruchtste schurk Rob Roy MacGrecor die wordt omgeturnd tot held. Verder biedt het stadje leuke winkeltjes en wandelmogelijkheden naar de naar de Callander Crags en de Bracklinn-watervallen.

Uitstapjes naar Glasgow en Edinburgh

Een bezoek aan de gezellige stad Glasgow ligt binnen handbereik. Bewonder de architectuur of gaat u lekker winkelen in het levendige Glasgow, een echte winkelstad! Voor een dagtocht kunt u ook naar Edinburgh. De prachtige hoofdstad van Schotland wordt door velen beschouwd als ťťn van de mooiste steden van Europa. De stad heeft voor een ieder iets boeiends te bieden. Edinburgh Castle, Royal Mile, Princes Street en Holyrood Palace zijn slechts een paar voorbeelden van bezienswaardigheden die hier zeker de moeite waard zijn! Genoeg te zien en doen vanuit uw Out! vakantiehuis of cottage.