Strathclyde

Westelijke Schotse Hooglanden

Met Out! naar de West Highlands & Argyll

De Westelijke Schotse Hooglanden vormen een van de mooiste en meest ongerepte gebieden van Europa. Hier ontmoeten de Lowlands de Highlands, op de meest fotogenieke manier. Dit is meteen een heel ander Schotland; een lange kust met diepe lochs en talrijke eilanden. In het binnenland zijn overal romantische meren en meertjes, bosachtige heuvels en schitterende tuinen.

De Ben Cruachan bergen in combinatie met Loch Awe

In deze streek beginnen de beroemde Schotse Highlands, namelijk bij de eerste munros, bergen die meer dan 914 meter hoog zijn. Bezoekt u de Ben Cruachan, de hoogte piek is 1.224 m hoog en hij behoort tot een van de mooiste munros. Vanaf hier heeft u een prachtig zicht op Loch Awe. Loch Awe is ťťn van de mooiste en visrijkste lochs in Schotland. In het Loch Awe staat op ťťn van de te bezoeken eilandjes een prachtige ruÔne van Kilchurn Castle. U kunt hier o.a kanoŽn, kajakken, zeilen en windsurfen. Maar ook kunnen er boten en vistuig gehuurd worden.

Wandelen in Argyll National Forest Park of bij Kyles of Bute

In het hart van Argyll ligt het stadje Inveraray met haar witgekalkte huizen. Gebouwd in de 18e eeuw door de derde hertog van Argyll. Het pittoreske stadje is mooi gelegen aan Loch Fyne. Door de rijke geschiedenis zijn er een aantal niet te missen bezienswaardigheden; het botenmuseum, de klokkentoren, de oude gevangenis en natuurlijk Inveraray Castle, de verblijfplaats van de hertogen van Argyll. In dit 18-eeuwse kasteel met zijn kenmerkende torens en spitsen vindt u prachtige collecties wandtapijten, wapenuitrusting, meubilair en kunstwerken. Van hieruit kunt u ook het prachtige Argyll National Forest Park of de Kyles of Bute bezoeken en genieten van het adembenemende landschap. U kunt hier mooie wandelingen maken.

Vakantie in Oban

Een bezoek aan de havenstad Oban, aan de Firth of Lorne, mag zeker niet ontbreken. Oban is mooi gelegen aan het water in een beschutte baai en met zijn vele winkelmogelijkheden en pubs en cafe's, valt er heel wat te beleven. Om de whisky distilleerderij maar niet te vergeten! U kunt mooie kust- en boswandelingen maken. Tijdens een dagcruise vanuit Oban krijgt u de gelegenheid om het schitterende landschap met zijn bijzondere dieren in het wild en adembenemende natuurpracht te bewonderen. Zo krijgt u heel wat zeehonden en vogels te zien, en misschien ook wel bruinvissen, dolfijnen, walvissen en otters. De haven van Oban is de poort naar de eilanden voor de kust.

Prachtige tuinen, musea, kastelen & de Highland Games

Geniet van de bloeiende rododendrons, sneeuwklokjes, boshyacinten en narcissen in het bos. Bezoek ook de tuinen van Ardkinglas, Crarae en de Botanic Gardens van Benmore. In de zomer kunt u de Highland Games in Inveraray, Oban of Dunoon beleven. Of bezoekt u de vele musea en kastelen in de omgeving. Het grootste deel van Strathclyde is erg afgelegen en daarom ook ideaal voor inspannende maar prachtige fietstochten. Voor de mountainbikers zijn er heel wat inspannende bosroutes in Argyll. U kunt er ook op uittrekken en gaan vissen, duiken, jagen, zwemmen, golfen, ponyrijden en tennissen.

Prehistorie bij Kilmartin Glen

Kilmartin Glen kent meer dan 150 prehistorische monumenten en is daarmee ťťn van de rijkste archeologische vindplaatsen op het vasteland van Schotland. Naast verschillende standing stones, steencirkels en grafheuvels (cairns) wordt er beweerd dat dit gebied de grootste concentratie van prehistorische rotskunst heeft van heel Europa. In het Kilmartin House Museum in Kilmartin wordt de archeologische betekenis van de vallei toegelicht.

Talrijke eilanden; Mull, Iona, Bute, Jura & Islay

De eilanden van de Schotse Westelijke Hooglanden zijn een staalkaart van vergezichten vol verscheidenheid. Het woeste Mull met het buureiland Iona staan vooraan in de top10 van iedereen die stressloze afwisseling zoekt. Jura en Islay zijn dichte buren met verschillend karakter: de eerste is een kleine wildernis met enkele hoge pieken vol rust, Islay, een golvende turfspons, die met zijn acht distilleerderijen tot het Nirvana van elke whiskyliefhebber behoort. Bute daarentegen trekt veel strandliefhebbers, die speciaal voor de gouden stranden komen.

Het betoverende Isle of Mull

Laat u verbazen door het eiland Mull. De dramatische kustlijn en de wilde schoonheid zullen u verbaasd doen staan. Overal waar u rijdt of loopt is wel een inham of een zeearm te zien. Gaat u op het eiland richting Craignure, waar u twee prachtige kastelen vlakbij vindt, Duart Castle en Torosay Castle. Torosay Castle, omgeven door bijna 5 ha aan tuinen is bewoond, maar de belangrijkste vertrekken zijn openbaar toegankelijk. U kunt genieten van de sfeer in Tobermory. Dit in de 18e eeuw gestichte, typische vissersdorpje staat volg felgekleurde huizen. 's-Zomers is de baai een komen en gaan van vissersboten en jachten, terwijl de lange zwoele zomeravonden voor een levendig gebeuren op straat zorgen. U kunt een prachtige autotocht maken via de steile, kronkelige route naar Dervaig. In dit 18e eeuwse plaatsje bevindt zich een van de meest ongebruikelijke kerken van Schotland, en tevens het Old Byre Heritage Centre en het Mull Theatre, dat het kleinste professionele theater van het hele Verenigd Koninkrijk is. Bij Calgary Bay heeft u een spectaculair uitzicht op zee, en bovendien het beste zwemwater van het eiland. Vergeet u Aros Castle niet. De overblijfselen van het stenen halg ebouw van dit uit de 13e eeuw daterende kasteel zijn werkelijk heel bijzonder. Het is tevens een vogelrijk eiland met papegaaiduikers, pijlstormvogels, alken, stormvogels, jan van genten, zeekoetenen en natuurlijk meeuwen. Er loopt ook een spoorweg tussen Torosay Castle en Craignure waarover een klein treintje loopt.

Uitstapjes naar Glasgow of Loch Lomond

Een bezoek aan de gezellige stad Glasgow ligt binnen handbereik. Bewonder de architectuur of ga lekker winkelen in het levendige Glasgow, een echte winkelstad! Voor een dagtocht kunt u ook naar het fonkelende Loch Lomond in het graafschap Stirling. Genoeg te zien en doen dus vanuit uw Out! vakantiehuis of cottage in de Westelijke Schotse Hooglanden.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres