Boedapest en Donaubocht

Parel aan de Donau

Eeuwenoude historie en het moderne leven hand in hand

Hongarije is het land van groot historisch erfgoed zoals Romeinse ruďnes, statige burchten, Romaanse kerken en oude paleizen. En van geneeskrachtige mineraalbronnen, temperamentvolle folklore en een heerlijke gastronomie (proef een verse goelash soep of een van de lokale wijnen). Maar ook van het grootste meer van Centraal-Europa, het Balatonmeer en een prachtige natuur. En natuurlijk van de wereldberoemde hoofdstad Boedapest, oftewel de Parel aan de Donau.

Boedapest is met recht een echte steden-trip klassieker te noemen

Boedapest ligt in het noorden van Hongarije, een stad die qua uitstraling mag worden vergeleken met Parijs of Rome. Boedapest wordt door de rivier de Donau in tweeën gedeeld: op de rechteroever ligt het tussen de heuvels gelegen stadsdeel Boeda en op de linkeroever vinden we het vlakke Pest. De imposante Kettingbrug (Széchenyi Lanchid, één van de 6 bruggen over de Donau in Boedapest) verbindt de twee stadsdelen met elkaar en vormt het symbool van Boedapest. Tussen Boeda en Pest, middenin de Donau, ligt het Margaretha Eiland (Margit sziget). Het gemakkelijk te bereiken en autovrije eiland wordt voornamelijk ter ontspanning bezocht vanwege de aanwezigheid van vele parken, een binnen- en buitenbad, een openluchttheater, een klein wildpark en kloosterruďnes.
Een kopje koffie in een van de vele traditionele koffiehuizen (Cukraszda) schijnt een ware traktatie te zijn. Bekende koffiehuizen zijn Gerbeaud en New York.

Ontdek het historische Boeda!

Het stadsgezicht van Boeda wordt bepaald door het Burchtkwartier met de Burchtheuvel. Hierop vindt u de voornaamste bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis (Budavari Palota) waarin u tegenwoordig vele interessante musea vindt zoals de Nationale Galerij (Hongaarse kunstgeschiedenis), de Nationale Széchényi Bibliotheek (de grootste bibliotheek van het land) en het Historisch Museum (overblijfselen van het middeleeuwse koninklijke paleis). Maar ook de 13e eeuwse hoofdkerk van Boeda, de Matthiaskerk (Matayas templom), waar vroeger kroningen en koninklijke bruiloften plaatsvonden en naast de Matthiaskerk op de wallen van de Burchtheuvel ligt het Vissersbastion, het oude verdedigingsbastion van de Donauvissers gebouwd uit witte natuurstenen. Vanaf hier heeft u een geweldig uitzicht over de stad. Verder vinden we in Boeda de steile Gellért Berg met op de top de militaire Citadel. Aan de voet van de berg liggen de Gellért Baden, een van de mooiste badhuizen van Hongarije. Boeda heeft een beschermd natuurgebied waarin diverse bergen en recreatiegebieden liggen waardoor dit het groene hart van de Boedapest vormt. Onder deze bergen ligt een labyrint van grotten van zo'n 30 km. welke de bronnen vormen voor het warme water van de badhuizen. Twee grotten zijn toegankelijk voor het publiek en dit zijn de druipsteengrotten Pálvölgy en Szemlöhegy (laatstgenoemde staat bekend vanwege haar druiventrossen-formaties). Leuk voor kinderen is het Spoorwegmuseum, het grootste openluchtmuseum voor treinen van Europa.

Midden in Pest relaxen in warmwaterbaden

Stadsdeel Pest vormt het politieke en zakelijke gedeelte van Boedapest. Dit is herkenbaar aan diverse imposante gebouwen zoals het kolosale en prachtige Parlementsgebouw (Országház) welke direct opvalt als u de Donau oversteekt (In dit gebouw vindt u ook het Koninklijk Museum). Hierachter ligt de grootste kerk van Hongarije, de St. Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika). Ook het gebouw van de Hongaarse Staats Opera (Mayhar Allami Operahaz) behoort tot het rijtje van bezienswaardige gebouwen in Pest. Bezoek ook het Heldenplein (Hösök tere) met het Millenniummonument en het Stadspark Városliget waar het Badhuis Széchenyi ligt, een van de beroemste badhuizen van Boedapest en een van de grootste van Europa (beroemd zijn de foto's van mannen die in het warme water schaak spelen). Ook vindt u hier het Landbouwmuseum. Winkelliefhebbers kunnen zich uitleven in de winkelstraat Vaci Utca en op de Andrássy Boulevard. Leuk voor kinderen is dierentuin Budapest Zoo & Botanische tuinen.

De Donaubocht; een Koninklijke streek

Vanuit Boedapest baant de Donau-rivier zich enkele tientallen kilometers noordwaarts een weg door de bergen waar ze de Donaubocht (Dunakanyar) vormt. In de Donauvallei bevinden zich diverse authentieke dorpjes en kleine steden van grote culturele en historische waarde met zelfs een Koninklijke achtergrond.

Fót en Gödöllő

Een van de eerste dorpjes die u tegenkomt wanneer u vanuit Boedapest de Donau volgt is Fót. Een aanrader is de romantische kerk met het prachtig beschilderde plafond en granieten altaar.
Iets oosterlijker ligt de plaats Gödöllő. Hier ligt het barokke Koninklijke paleis, één van de grootste paleizen van Hongarije en het werd vroeger vaak bezocht door Sissy. Oude tijden herleven in de oude vertrekken en het park waar een mooi standbeeld van Sissy staat. Ook een bezoek waard is het Stedelijk Museum en in de omgeving de Bedevaartskerk in Máriabesnyő. Voor Formule 1 liefhebbers is het Hungaroring circuit dichtbij Mogyoród niet te missen waar jaarlijks de Grand Prix van Hongarije wordt gereden. Tevens vindt u in Mogyoród Waterpark Aquaréna waar de kinderen zich kunnen uitleven in de vele zwembaden en glijbanen en u ondertussen geniet van een heerlijke massage.

Szentendre en Vácrátót

Gaat u via de Donau in noordelijke richting dan komt u bij het meest nostalgische plaatsje van de Donaubocht; kunstenaarsstadje Szentendre. Met haar nauwe straatjes, de 7 kerktorens, bonte huisjes en gezellige winkeltjes en restaurantjes hangt hier een mediterrane sfeer. Dit komt mede doordat Szentendre in de schaduw van het Pilis Gebergte (het romantische landschap van dit natuurreservaat biedt uitstekende wandelmogelijkheden) ligt waardoor het hier minder regent in de zomer. Het dorp biedt diverse mooie kerken, kunstgalerijen en een ongelofelijke keur aan musea. Per pont en brug is het Szentendre Eiland bereikbaar met goede recreatiemogelijkheden en de golfbaan van Kisoroszi.
Richting het noord-oosten ligt Vácrátót met de grootste Botanische tuinen van Hongarije, aangelegd in romantische stijl met meer dan 12.000 plantensoorten. Bij het Vigyázó-kasteel vinden in de zomer klassieke concerten plaats.

Vác, Verőce en Legénd

Daar waar de Donaubocht haar eerste buiging richting het westen begint ligt aan de oever het barokke plaatsje Vác. Een bezichtiging waard zijn de 2 pleinen. Op het Konstatin plein staat de klassieke Dom en het Bisschoppelijk paleis. Op het prachtige Marcius 15 plein staat het Raadhuis en de Triomfboog, de enige in Hongarije. Alle huizen op dit plein staan op de monumentenlijst. Loop ook eens over de barokke brug over de Gombás beek.
Iets verder in de bocht ligt het populaire Verőce met een Keramiekmuseum gevestigd in de villa van de beroemde keramist Géza Gorka.
Enkele kilometers oostelijker ligt het pittoreske dorpje Legénd. Aan de rand van het dorp liggen 2 kleine meertjes waar u kunt zwemmen. In legénd vindt u aan de voet van de Karpaten de vakantiewoningen van OUT! Vakantiehuizen op een sfeervol vakantiepark met alle bezienswaardigheden van deze streek op korte rijafstand.

Visegrád, Nagymaros en Dömös

De Donau volgend richting het westen doemd vanuit een prachtig landschap het stadje Visegrád op. Hier vindt u de ruďnes van het Zomerpaleis van Koning Matthias, de Salamon Toren (het bastion waar op de binnenplaats tegenwoordig riddertoernooien worden georganiseerd), de burcht (vele zalen met tentoonstellingen) en de Citadel. Het geheel steekt gracieus boven de rivier uit. Dichtbij Visegrád liggen 3 heuvels; op de Sibrik heuvel liggen de overblijfselen van een Romeins legerkamp, op de Fekete-hegy heuvel staat de uitzichttoren Nagyvillám en op de Mogyoró-hegy heuvel bevindt zich een groot recreatie terrein met een bobsleebaan, restaurant, speelplaatsen en een wildpark. In het Apátkúti dal bevindt zich de mooie Ördögmalmi waterval en de Magda bron en in het bos ligt een openluchtzwembad met thermaalwater uit het Lepence dal. Leuk voor kinderen is de bobsleebaan in Viségrad.
Vanuit Visegrád kunt u met de pont oversteken naar het charmante middeleeuwse stadje Nagymaros alwaar u een schitterend uitzicht over de Donau heeft. Verder staat Nagymaros bekend vanwege de watersporten op de Donau en de gotische kerk.
Ongeveer 5 km. ten westen van Visegrád ligt het plaatsje Dömös waar zich de ruďnes van het Koninklijk Paleis bevinden. Omdat Dömös werd gesticht door de eerste Hongaarse koningen ligt het paleis op een magnifieke plaats aan de Donau. Bezichtig ook het naastgelegen klooster met kerk en maak kennis met de geschiedenis van Dömös in de Kunstgalerij.

Zebegény en Esztergom

Na een zuidelijke bocht in de Donau strekt de rivier zich weer verder uit naar het westen. Hier ligt Zebegény waar vroeger de beroemde schilder István Szőnyi woonde welke vast en zeker door de fabelachtige omgeving werd geinspireerd. In zijn voormalige atelier is tegenwoordig een museum. Andere bezienswaardigheden zijn de kerk en het Scheepvaartmuseum.
Esztergom is de laatste plaats van de Donaubocht en is de zetel van de Katholieke Aartsbisschop van Hongarije. Dit is goed merkbaar aan de prachtige gebouwen in de stad zoals de boven de stad gelegen reusachtige Basiliek. Het is het grootste kerkgebouw van het land en is het symbool van de stad. Het immens grote altaardoek, de rood marmeren Bakócz Kapel en de imposante schatkamer zijn erg mooi. Naastgelegen ruďne van het Koninklijk Paleis heeft een terras met geweldig uitzicht over Esztergom. In één van de zalen ligt het Burchtmuseum met de geschiedenis van het paleis. In het Aartsbisschoppelijk Paleis (woonplaats van de Aartsbisschop van Hongarije) ligt het Christelijk Museum met een belangrijke kunstcollectie.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres