Campania

Napels, Amalfikust & Il Cilento

Een sprong naar het Zuiden van ItaliŽ

Zuid-ItaliŽ is een schitterend gebied dat velen nog niet hebben ontdekt. Campania is een van de meest interessante en gevarieerde regio's van ItaliŽ. De streek werd door de Romeinen Campania Felix genoemd; het gelukkige land. Reeds toen was zij in trek als een vakantielocatie. La Campania heeft dan ook veel te bieden. De kust is miraculeus, het binnenland is schilderachtig en rustig, u vindt er uitgestrekte bergketens en zeer veel imponerende cultuurschatten. De reis door Zuid-ItaliŽ begint in de Golf van Napels. We vervolgen de weg langs de Amalfikust om vervolgens bij de kust van Il Cilento uit te komen. Stuk voor stuk prachtige en prettige vakantiebestemmingen.

Napels, Golfo di Napoli

De stad Napels kan rusten op een rijke historie. Aan het einde van de achtiende eeuw was Napels de culturele hoofdstad van Europa. Prominenten als Goethe, Wagner en Oscar de Wilde kwamen naar de Golf van Napels. Nu is Napels arm, authentiek maar vooral eerlijk. De sfeer in deze fraaie oude stad is subliem en het archeologisch museum mag u absoluut niet missen. Het oude stadscentrum Spaccanapoli, in het oosten achter de 'Berg van God' is de belangrijkste attractie van Napels. Kerken, pleinen, kloosters, monumenten en oude gebouwen volgen elkaar op. Verder heerst er complete chaos rondom de karakteristieke kleine steegjes met opgehangen wasgoed. Scooters scheuren je links en rechts voorbij, mensen schreeuwen vanaf de balkons naar elkaar om de luide volksmuziek te overstemmen en de geur van vers gebakken pizza's, vis en pasta's laat je huiveren van genot.
Aan de westelijke zijde is er de rijke boulevard waar tijdens de zwoele avonden heerlijk geslenterd kan worden en waar u zich kunt vergapen aan de dure Italiaanse mode-etalages en vlot geklede, zongebrilde italianene in Porsches en Ferrari's. De trendy wijk is de Chaia-zone met San Pasquelle-uitgaansgebied.

De stad van de ontelbare kerken en kapellen, stad van het voetbal van Diego Maradone, stad van de Vesuvius vulkaan, Pompei en van de tropische Golf van Napels en de Amalfikust met de eilanden Capri en Ischia. Drink, eet, dans en heb lief in deze bijzondere stad onder in de laars van ItaliŽ.

Paleis van Caserta en vulkaan de Vesuvius.

Ten noorden van Napels ligt het koninklijk paleis van Caserta en het bijbehorende enorme park (vergelijkbaar met Versaille). U kunt heerlijk wandelen naar het eind van het park met de Engelse tuin met watervallen. Een leuke uitstap zijn de PhlegraeÔsche velden: het vulkanische gebied rond de Vesuvius. Daar liggen nog altijd kraters verspreid en geniet je van thermale bronnen. Spectaculair is de Solfatara van het stadje Pozzuoli. Hier loopt u langs een rokende krater, die er al sinds Romeinse tijden zo bij ligt. Wilt u de Vesuvius zelf beklimmen? Dat kan, tegenwoordig is het een nationaal park met prima wandelroutes!

De eilanden Capri en Ischia voor de kust van Napels

Pakt u vanuit Napels of Sorrento de boot naar Capri, ťťn van de mooiste eilandjes van Europa. Het kleine charmante eiland is een echt jetsetoord. U vindt er exclusieve winkels en dure jachten in de haven. Er verblijven veel schrijvers en kunstenaars, door de prachtige natuur en de mooie vegetatie is het voor hen een inspiratiebron. Capri heeft een ruige kust en een heuvelachtig binnenland. De hoogste berg van het eiland is de Monte Solaro (589m). Vanaf de stad Capri is het ongeveer tien minuten naar boven lopen voor een adembenemend uitzicht over de zee en de Faraglioni; de twee beroemde rotsen van Capri. Wandelt u ook naar het paleis van de Romeinse keizer Tiberius.

Wilt u een dagje strand, dan is het eiland Ischia heel geschikt. De kust van Ischia leent zich uitstekend voor snorkelaars. Ischia is rustig en authentiek. U vindt er een geweldige flora en het eiland staat in het voorseizoen volledig in bloei. Ook hier kunt u de naar het hoogste punt gaan, de vulkaan Monte Eponei (788m) voor een fantastisch uitzicht.

Mooie pittoreske plaatjes bezoeken en wandelen aan de Amalfi kust

Ten zuiden van de baai met Napels ligt het sprookjesachtige dťcor van de Amalfikust. Gebouwd tegen de bergflanken en ruwe klippen (Capo Di Conca) sluimeren pittoreske, pastelkleurige dorpjes temidden van weelderige vegetatie en fraaie stranden. Eeuwenoude trappenpaden, soms haast verdwenen, soms fraai gerestaureerd, vormen verbindingen tussen prachtige stadjes en dorpjes als Amalfi, Positano en Ravello. Amalfi staat bekend om de Kathedraal met de beroemde trappen en de lekkerste Limoncello (citroenlikeurdrankje). In Positano vindt u veel mooie pastelkleurige huizen en in Ravello zijn de tuinen van Villa Rufolo de moeite waard om te bezoeken. Hoog boven de zee, kunt u wandelen langs tuinen, wijngaarden, olijfbomen, fruitbomen en grillige rotsformaties, met een schitterend uitzicht op deze prachtige kust. Een van de mooiste wandelroutes aan de Amalfikust is de Sentiero degli Dei, of wel het godenpad. Een tip: de oude stad Salerno met haar kronkelende steegjes en pleintjes, haar bonte winkels en de typische trattoria's. Of Sorrento, dit plaatsje ademt de sfeer uit van Italie.

Veel gevonden oudheden: Pompei, Paestrum en Velia

Een van de trekpleisters van Campania is Pompei; de Romeinse stad die in 79 na Christus werd bedolven door de uitbarsting van de Vesuvius. De stad is door deze uitbarsting goed bewaard gebleven en is pas in de 17e eeuw ontdekt. U vindt hier onder andere een forum, tempels, muurschilderingen en theaters, genoeg om u een hele dag te vermaken en te weten te komen hoe de Romeinen geleefd hebben. In Paestum bevinden zich indrukwekkende tempels uit de Griekse tijd. Aan de kust bij Velia bevinden zich Griekse opgravingen. In het binnenland bevinden zich kloosters (Padula) en burchten. Maar ook de druipsteengrotten van Pertosa zijn erg interessant.

Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano

Ongeveer 100 km ten zuiden van Napels ligt de kuststreek Il Cilento, ťťn van de mooiste en schoonste kusten van ItaliŽ, zonder massatoerisme. U vindt er kleine ongerepte stranden tussen steile rotsen en een waar wandelparadijs (tussen de geiten en schaapskuddes). Het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, ook wel del Cilento genoemd, is een prachtig natuurgebied met schilderachtige authentieke kleine dorpjes, een erg mooie natuur, een schitterende kust en onbeschrijflijke vergezichten op berg en zee. Het vormt een unieke plek voor mensen die het andere ItaliŽ willen ontdekken. Ver weg van de mondaine Noord Italiaanse kunst-en-cultuursteden ligt dit nog ongerepte gebied. Dit nationaal park is ťťn van de jongste van ItaliŽ, het heeft zijn status pas verkregen in 1998. De Unesco heeft het gebied tevens aangemerkt als cultureel werelderfgoed. De kustlijn bestaat uit prachtige stranden met azuurblauw water, steile rotsen met afgelegen baaitjes, soms alleen per boot te bereiken. Voorbij de zandstranden van Palinuro rijzen de steile klippen van de Capo Palinuro uit het water omhoog. Maakt u zeker een boottocht, want het uitzicht vanaf het water is spectaculair. En u komt dan ook langs talloze grotten. Of bezoekt u Marina di Camerotta met haar Saraceense torens, van oudsher een vissersdorpje en ook wel de parel van de Cilento genoemd vanwege de mooie zanstranden. Of de dorpjes San Mauro La Bruca, San Nazario en Futani vanwege hun unieke en authentieke sfeer. De Cilento is een gebied met uitstekende wandelmogelijkheden. Er zijn niet overal gemarkeerde paden, maar met behulp van een goede kaart komt op schitterende verborgen plekken en in kleine middeleeuwse dorpjes. Fietsers en mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Het behoorlijke hoogteverschil is een prettige uitdaging.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres