Marche

Van de Apenijnen tot Rimini

Ontdek het best bewaarde geheim van ItaliŽ

Marche (vertaald 'Marken') is een relatief dunbevolkte Midden-Italiaanse regio aan de Adriatische Zee en biedt hiermee een stukje ongerept en zeer divers ItaliŽ. Zo geniet u aan de Adriatische kust van de prachtige zandstranden, imposante rotspartijen en gezellige badplaatsen zoals het bekende Rimini. In het binnenland zullen de groene bergen, diepe ravijnen, rivieren, de gevarieŽrde flora en fauna en de schilderachtige stadjes en culturele steden u versteld doen staan. De 'regione' Marche ligt ten zuiden van de Italiaanse provincie Emilia-Romagna en de republiek San Marino.

De prachtige kustlijn aan de Adriatische Zee

De Adriatische kustlijn is 180 km. lang en bestaat voornamelijk uit zand- en kiezelstranden welke bij Ancona (bij het schiereiland Conero) en Monte San Bartolo wordt onderbroken door een woest rotslandschap en hoge kliffen. U treft hier zowel kleine, rustige badplaatsen zoals Portonovo, Sirolo en Numana als de grotere en populaire badplaatsen met als meest bekende het geheel in het noorden gelegen Rimini welke bekend staat om zijn brede zandstranden, lange boulevard en talloze uitgaansmogelijkheden (Rimini behoort tot de aangrenzende regio Emilia-Romagna). Rimini ligt dichtbij San Marino, een dwergstaat in ItaliŽ en daarmee ťťn van de kleinste landen ter wereld en de oudste republiek van Europa. San Marino heeft zelfs zijn eigen Euromunt en postzegels en de taxfree-winkels worden hier druk bezocht. Andere grotere badplaatsen aan de Adriatische kust zijn Gabicce Mare, Porto Recanati, Pesaro, Senigallia, en San Benedetto del Tronto (tevens hebben de drie laatstgenoemde badplaatsen ook een sfeervol en veelal historisch centrum).

Het authentieke karakter van Ancona en haar omgeving

De stad Ancona ligt aan de Adriatische kust en is de hoofdstad en belangrijkste stad van Marche. Tevens is het de enige havenstad. Dit komt doordat Marche tot de 19e eeuw een geÔsoleerd gebied was dat alleen via moeilijke bergpassen bereikbaar was. Marche werd toen ontsloten door een spoorlijn langs de kust. Hierdoor is Marche een authentiek gebied met een landelijk karakter gebleven. Om die reden stimuleert Marche momenteel sterk het zogenaamde 'agriturismo', een vorm van toerisme waarbij bezoekers op boerderijen verblijven.
Ancona is tegen de steile, witte helling van het Monte Conero gebergte gebouwd. Vanuit dit Natuurpark heeft u mooie uitzichten over de oude haven van Ancona en de zee. Ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog heeft het oude centrum van Ancona nog vele bezienswaardigheden zoals de Kathedraal San Ciriaco, het Romeins ampitheather, het plein Piazza della Repubblica en de triomfboog van Trajanus aan de haven. Ongeveer 60 km. landinwaarts van Ancona liggen de wereldberoemde druipsteengrotten van Frasassi.

Glooiende heuvels en imposante bergen

Het binnenland van Marche wordt gevormd door heuvels en bergen. Vanuit de kust richting het westen van Marche komt u door een prachtig landschap van zacht glooiende heuvels rijk gevuld met olijfbomen, zonnebloemvelden en wijngaarden. Onderweg kunt u de verse producten afkomstig van deze velden proeven terwijl u geniet van een magnifiek panorama.
In het westen grenst Marche aan Toscane en UmbriŽ en het landschap wordt hier bepaald door de langgerekte Italiaanse bergketen van de Apenijnen. De hoogste top is die van de Monte Vettore (2476m) en maakt deel uit van het Nationaal park Monti Sibillini (ten oosten van Perugia). In de zomer kunt u hier heerlijk wandelen of een bezoek brengen aan het kuuroord-dorpje Sarnano met helend bronwater en in de winter kan er geskied worden. In het midden van de Monte Vettore ligt het Lago di Pilato, een kristalhelder bergmeer op een hoogte van 1941 m. Ten zuiden van Monte Vettorre ligt de Piano Grande; een grote vlakte in de vorm van een amfitheater midden tussen de hoogste toppen van de Apenijnen. In de lente is de vlakte gevuld met ontelbare bloeiende bloemen.

Pittoreske dorpjes en cultuur-historische steden

Ondanks dat Marche qua culturele steden-toppers niet vergelijkbaar is met buurprovincies Toscane en UmbriŽ, biedt Marche toch enkele cultuur- en historisch hoogwaardige steden en dorpjes die het bezoeken meer dan waard zijn. …ťn van de meest aanbevolen steden is het prachtige kunst- en universiteitsstad Urbino. Vanuit de benedenstad brengt een lift of de wenteltrap van een 15e eeuwse toren u naar de ommuurde bovenstad waar u het hertogelijk paleis Palazzo Ducale vindt. Hierin huist het kunstmuseum Galleria Nazionale della Marche met beroemde kunstwerken. Bekijk ook de Universiteit waar vele taalcursussen worden gegeven, de Dom (Duomo) en het geboortehuis van RafaŽl, een belangrijke kustenaar die in Urbino geboren is.
Ascoli Piceno staat bekend als ťťn van de mooiste steden van ItaliŽ. Het oude centrum is perfect bewaard gebleven met in het hart van het centrum het mooie marktplein Piazza del Popolo met de San Francesco kerk, het paleis Palazzo dei Capitani del Popoli, de wekelijkse markt en vele gezellige terrasjes.
In de stad Macerata ligt de beroemdste opera van ItaliŽ; het openluchttheater Sferisterio gelegen aan het plein Piazza della Liberta waaraan ook de Universiteit (ťťn van de oudste van ItaliŽ) en de toren Torre Civica liggen.
Loreto is een bekend bedevaartsoord dankzij de legende dat hier het huis staat waar Maria werd geboren. Dit huis staat tegenwoordig in de bedevaartskerk Basilica della Casa Santa.
Andere zeer bezienswaardige plekjes zijn Fano met o.a. een levendige haven en diverse paleizen, het historische en prachtig gelegen stadje Cagli met een fantantisch operahuis, het op een heuvel gelegen stadje Fermo met een statig historisch centrum wat samen met Porto San Giorgio een dubbelstad vormt en de stad Fabriano met fraaie gotische gebouwen in het historische centrum.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres