Buskerud

Bergen, fjorden en naaldboombossen

Hemsedal, Hardangervidda en Geilo

Buskerud heeft een gevarieerd landschap met bergen, fjorden en bossen. De bossen bestaan vnl. uit naaldbomen. Het gebergte Hallingskarvet heeft de hoogste berg van de streek, Foleskarnut (1933m). De hoogvlakte Hardangervidda is tevens een nationaal park, waar 10.000-den rendieren leven. Verder zijn er enkele rivieren en meren, waaronder Numendalslagen, Begna en Kroderen

SkiŽn en Langlaufen

De mogelijkheden voor langlaufers zijn ongekend, met honderden kilometers langlaufloipen. SkiŽrs kunnen in Noorwegen echter ook terecht, hoewel uitgestrekte, aansluitende gebieden, zoals bv. in Frankrijk en Zwitserland, hier niet te vinden zijn. De beschreven skigebieden zijn overzichtelijk, compact en gemoedelijk. De wintersportgebieden zijn niet zo hoog als in andere (Europese) wintersportlanden, maar door de noordelijke ligging van Noorwegen is het behoorlijk sneeuwzeker. Wel is het hoogteverschil veelal minder dan in andere alpinelanden. Lange en zeer moeilijke afdalingen zijn hierdoor niet of in zeer beperkte mate aanwezig. Het gevolg is dat de gebieden meer mogelijkheden voor beginners bieden dan voor (ver)gevorderde skiŽrs en snowboarders. De boomgrens ligt op ongeveer 1000m, gem. ca. 1000m lager dan in de Europese wintersportlanden. In december en januari zijn de dagen kort. In februari blijft het echter al snel weer langer licht en in maart duren de dagen even lang of soms langer dan in bv. Frankrijk of Oostenrijk. In de plaatsen Norefjell, Geilo en Hemsedal komen ook veel mensen uit Oslo voor de wintersport, waardoor het vnl. in het weekend druk en levendig kan zijn.

Hemsedal

grotendeels bosrijk skigebied met 41km pistes en een max. hoogte van 1497m. Het skigebied behoort met 24, vnl. sleepliften tot een van de grotere skigebieden in Noorwegen. Het merendeel van de pistes is geschikt voor beginnende skiŽrs en snowboarders en er zijn 16km rode en zwarte afdalingen. Voor snowboarders is er een uitgebreid en kunstmatig besneeuwd snowpark met o.a. halfpipes, quarterpipes, jumps, funboxes en rails.

Geilo

bosrijk skigebied met 32km pistes, bestaande uit 2 delen; een deel aan de noordzijde en een deel aan de zuidzijde van de plaats Geilo. Er zijn 24 liften, waarvan max. 14 aansluitend, gelegen aan de noordzijde van de plaats. Er zijn vnl. sleepliften. Voor snowboarders zijn er 3 snowparken, waarvan 1 met een lange boardercross en een 160m lange halfpipe, de langste van Noorwegen. Vrijwel alle pistes kunnen kunstmatig besneeuwd worden en op diverse avonden is er een piste verlicht.

Norefjell

Norefjell is het dichtstbijzijnde skigebied vanuit Oslo, waar in 1952 de Olympische Winterspelen hebben plaatsgevonden en met tegenwoordig 23km pistes en 11 aansluitende skiliften. Er zijn vnl. sleepliften en voor beginners is er 15km blauwe pistes. Voor (ver)gevorderden skiŽrs en snowboarders zijn de mogelijkheden beperkter met 5km rode pistes en 3km zwarte pistes. Voor snowboarders is er een snowpark met diverse jumps en rails en een boardercross.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres