Zilina

De verrassende veelzijdigheid van Slowakije in één regio

Ontdek levendig Slowakije

Slowakije is een Republiek gelegen in Centraal-Europa en wordt omringd door Polen, Oekraďne, Hongarije, Oostenrijk en sinds 1 januari 1993 ook door Tsjechië. Tot die tijd vormden deze twee landen één geheel onder de naam Tsjecho-Slowakije. Slowakije is opgedeeld in 8 streken en iedere streek is benoemd naar de daarin liggende hoofdstad. De streek Zilina ligt in het noord-westen van het land en grenst aan Polen en Tsjechië. Zilina bezit alle ingrediënten voor een veelzijde vakantie; ruige bergen voor een zomerse wandeling of een winterse afdaling, een overvloed aan cultuur, prachtige voorbeelden van architectuur en uiteraard voldoende opties voor een welverdiende ontspanning.

Historisch Zilina

De grootste stad van de streek is de regiohoofdstad Zilina en deze stad is een bezienswaardigheid opzich. Het herbergd schitterende monumenten, pleinen (zoals het autovrije marktplein Mariánske Námestie) en kerken waaronder de St. Paulskerk met bijbehorend Jezuďtenklooster en de Cathedraal met de daarnaast gelegen toren Burianova Veza.

De cultuurschatten van Martin

De grootste link met de nationale cultuur en geschiedenis is overduidelijk het zeer typerende stadje Martin. Het staat dan ook bekend vanwege de overweldigende aanwezigheid van cultureel erfgoed. Het prachtige historische centrum bestaat uit statige landhuizen en er zijn vele musea en culturele instituten van grote nationale waarde gevestigd. Voorbeelden hiervan zijn het Matika Slowaaks Nationaal Literatuur Museum (het gebouw is het symbool van Martin en bevat de grootste bibliotheek van Slowakije) en het Nationaal Etnografisch Museum welke een beeld geeft van het ontstaan van Slowakije. Verder vindt u er het Andrej Kmets Museum met een schitterende verzameling over de regionale flora en fauna. Andere bezienswaardigheden zijn de St. Martin Kerk, het vroegere Provinciehuis waarin nu de Galerij van Turiec gevestigd is (met hedendaagse kunst van regionale kunstenaars) en het Nationale Kerkhof waar vele bekende Slowaken begraven liggen.
In de plaats Martin vindt u de vakantiehuizen van OUT! Vanwege de centale ligging van Martin ten opzichte van de bezienswaardigheden van de regio is dit een ideale uitvalsbasis om de regio verder te ontdekken.

Het ene kasteel nog mooier dan het andere

In de streek vindt u vele prachtige kastelen waarvan het Oravský hrad Kasteel een van de mooiste is. Het is gebouwd op een klif boven de Orava rivier. Het bestaat eigenlijk uit 3 kastelen welke onderling verbonden zijn door een tunnel met daaronder een kerker. Het herbergd tegenwoordig diverse musea. Andere kastelen die zeker een bezoek waard zijn o.a. het Strecno Kasteel gebouwd op kalksteenrotsen op de oever van de rivier Váh en het Hricovský hrad Kasteel naast de Váh rivier met geweldige vergezichten over de rivier en de bergen met de imposante kalksteenrots Hricovská skalná Ihla ernaast. Maar ook het Lietava Kasteel in het zuiden van Zilina welke een van de meestbezochte kastelen van Slowakije is, het Likava Kasteel met een tentoonstelling over de historie van kastelen en het Budatín Kasteel met een museum over blikproducten, in de 18e eeuw een van de handelsproducten van de lokale bevolking.

Beleef de Slowaakse manier van leven

De traditionele Slowaakse architectuur kan in de diverse openluchtmusea bekeken worden, bijvoorbeeld in het Slowaaks Nationaal Openluchtmuseum in Jahodnícke háje welke het grootste openluchtmuseum van Slowakije is en een kijkje geeft in de Slowaakse manier van leven in deze regio. Of in Vlkolínec, een prachtig museum in de vorm van een zeer goed bewaard gebleven dorpje wat sinds 1993 op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Overige plaatsen met openluchtmusea waar u kunt genieten van de typisch regionale architectuur zijn Zuberec, Pribylina, Vychylovka en Cicmany.

Niet zomaar een houten kerk

Een ander belangrijk aspect uit het Slowaakse culturele erfgoed zijn de houten kerken, beroemd vanwege hun unieke bouwwijze; alles moest van hout zijn, zelfs spijkers waren uitgesloten. Enkele schitterende voorbeelden zijn de kerk van Svätý Kríz, een van de grootste houten gebouwen van Centraal Europa, en de kerken van Tvrdosín en Lestiny, beide sinds 2008 op de UNESCO-erfgoedlijst.

Bergen, valleien, grotten en watervallen

Mocht u even overdonderd zijn door de grote hoeveelheid aan cultuur en architectuur dan biedt deze Slowaakse regio ook een zeer grote diversiteit aan natuur. De gebergten Malá Fatra (Kleine Fatra), Velká Fatra (Grote Fatra) en Nízke Tatry zijn enkele voorbeelden van de vele bergketens die de Karpaten hier tellen. Ze zijn uitermate geschikt om te wandelen, fietsen en bergbeklimmen.
In de Malá Fatra kunt u een tocht maken naar de 1709 m. hoge Velký Fatranský Kriván, wandelen over de meer dan 400 km. aan wandelpaden of een bezoek brengen aan de 38 meter hoge Sútovský vodopád waterval.
De Velká Fatra is een nationaal park en staat bekend om haar zeer goed bewaard gebleven bossen. Bomen van 500 jaar oud zijn hier geen uitzondering en u vindt er ontelbare dier- en plantsoorten die overwegend in deze streek voorkomen. De lange ravijn-achtige valleien kenmerken de Velká Fatra gevormd door enorme rotsen in de meest interessante en vreemde vormen. De L'ubochnianska vallei is met z'n lengte van 25 km. de langste vallei van Slowakije.
De Nízke Tatry bestaat uit diverse valleien waar de Jánska Vallei en de Demänovská Vallei ook bij horen. Deze valleien herbergen ongeveer 170 grotten. De bekendste hiervan is het grottencomplex Demänovská bestaande uit 9 grotten en een totale lengte van 30 km. U kunt hier de fabelachtige druipstenen, binnenmeertjes, vleermuizen en zelfs ijswatervallen bewonderen.

U heeft uw wintersportbestemming voor het uitkiezen

In de winter kunt u zich in dezelfde bergen ook prima vermaken in een van de vele skicentra. Voorbeelden zijn Martinské hole net boven de stad Martin, Vrátna Free Time Zone in de Vrátna Vallei in de Malá Fatra bergen (bereikbaar via het mooie dorpje Terchová, tevens het beste startpunt voor wandeltochten en de geboorteplaats van Juraj Jánosík, legendarische Slowaakse rover en nationale held) en Jasna, gelegen in de Nízke Tatry bergen.

Uitgebreid relaxen in een van de kuuroorden

Mocht u na dit alles graag compleet uitgerust richting huis keren dan kunt u terecht bij een van de kuuroorden Rajecké Teplice, Lúcky of Turcianske Teplice. Laatstgenoemde heeft behalve een spa ook een zeer groot tropisch aquapark waar de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres