Egeïsche zee

Overblijfselen uit de oudheid in combinatie met zon, zee & strand

Out! vakantiebestemming Bodrum

De Egeïsche Kust is één van de mooiste van Turkije. De straalblauwe Egeïsche Zee telt oneindig veel prachtige zandstranden, omgeven door olijfboomgaarden en rotswanden. De lieflijke vissershaventjes, populaire vakantieoorden, overblijfselen uit de oudheid, cultuur en mythologie maken van deze regio een ideale vakantiebestemming voor jong en oud.

De kuststreek zelf, vormt met de vele ruïnesteden een gigantisch openluchtmuseum met het erfgoed van oude mediterrane beschavingen: Troje (Truva) in het noorden, Pergamon (Bergama) en Ephesus, en in het zuiden Didyma (Didim) en Halicarnassos (Bodrum).

Geliefde badplaatsen als Kusadasi, Marmaris, Gümüslük & Yalikavak

De belangrijkste badplaatsen in deze regio zijn Bodrum, Kusadasi, Marmaris en Izmir.
Bodrum is een populaire badplaats de Golf van Gokova. Van de baai waar Bodrum aan ligt wordt wel eens gezegd dat het tot de mooiste baaien ter wereld behoort. Voor de kust van het schiereiland liggen tientallen eilandjes. U vindt hier schilderachtige nauwe straatjes, een levendig uitgaansleven (mondaine terrassen, hippe bars, traditionele muziekcafé's, de beroemde Halikarnas openlucht disco), moderne jachthaven en vele souvenirwinkeltjes. Bodrum is o.a bekend om de St. Petersburcht. Bij deze johannieterburcht is tegenwoordig een (onderwater)museum gevestigd met het tentoongestelde Uluburun-wrak, een belangrijke vondst uit de late bronstijd. Bezienswaardig zijn verder de stadswallen, de fundamenten van het mausoleum van Halicarnassos en het Grieks theater. Bodrum is van oudsher in trek bij de jonge jet-set van Turkije.
Op hetzelfde schiereiland liggen ook de geliefde vakantieplaatsjes Bitez, Gümüslük, Torba, Yalikavak en Gümbet. Yalikavak is van een klein vissersplaatsje uitgegroeid tot een levendige maar bescheiden badplaats. Door zijn ligging in een weidse baai heeft Yalikavak een lange kustlijn met kleine strandjes en vele visrestaurants. Het oude centrum (autovrij) heeft nog de authentieke sfeer van weleer. In de zomer vindt u beachclubs nabij de nieuwe prestigieuze jachthaven. Gümüslük is een charmante badplaats met een fijn zandstrand en uitstekende visrestaurants. Het stadje is gebouwd boven op de antieke stad Myndos. Op veel plekken zijn de ruines te zien, maar het grootste gedeelte ligt inmiddels in zee. In de baai mag u snorkelen om zo de gezonken stad te bekijken.

Van duiken & snorkelen, windsurfen en zeilen tot kanoën

De stranden van het schiereiland Bodrum zijn uitstekend geschikt voor duiken en snorkelen. De meeste zijn bereikbaar per "badboot" of dolmus. Bagla aan de zuidkust heeft mooie zandstranden, maar windsurfers geven meestal de voorkeur aan Gümbet. Aan de westkust vindt u goede stranden in Akyar, Turgutreis, Gümüslük en Yalikavak. Er zijn kleine dorpjes met visrestaurants en populaire ankerplaatsen voor zeelui. In de baai van Karaada vindt u grotten met heetwaterbronen en modderbaden . Verder zijn er diverse watersport mogelijkheden zoals waterskiën, windsurfen, kanoën en zeilen.

Ruïne steden Ephese en Hierapolis (Klein Azië)

Het achterland met toppen tot ruim 2000m zijn bijzonder interessant. Het nabijgelegen Ephese is een wereldberoemde stad uit de oudheid. Hier vindt U het Artemis-heiligdom (ruïne) en de Tempel van Hadrianus. Het belangrijkste bouwwerk is de Celsus-bibliotheek. Een interessante dagtocht zou via Firuz Bet Camii (Islamitisch cultuur-historisch interessant), Labranda en Stratonikeia (Griekse oudheden) naar Hierapolis bij het Pamukkale kunnen leiden. Unesco-erfgoedstad Hierapolis is een Hellenistisch-Romeinse stad (ruïne) en wel de grootste in z'n soort van Klein-Azië. Jawel, daar bent U intussen beland. Het Pamukkale-gebied (kalksteenterrassen, thermen, theaterruïne) staat als uiterst fascinerend natuurgebied niet voor niets op de Unesco-wereldnatuurerfgoedlijst.

Genieten op het eiland Kos, in een Turks badhuis of op jeep safari

Een aantal niet te missen excursiemogelijkheden: boottocht langs kristalheldere snorkelplaatsen en indrukwekkende uitzichten, dagtocht naar het eiland Kos (Griekenland), Turks badhuis (hamam), Jeep Safari (130km lange route), een middagje paintballen of een bezoek aan het Bafa meer (schitterend gelegen aan de voet van de berg Latmos).

De kustlijn is grillig en bergachtig. De veelal steil uit zee oprijzende heuvels en bergen worden afgewisseld met baaien en inhammen met vaak kleinere strandjes. Daartussen zijn enkele vlakkere delen en verzande rivierdelta's. De bergen en heuvels zijn, met name in het noordelijke deel, veelal met laag, stekelig struikgewas begroeid. Zuidelijker bestaat de begroeiing voornamelijk uit naaldbomen. De vlakkere gebieden zijn gecultiveerd met katoen, aardappelen, tomaten, graan, olijf- en citrus boomgaarden .

Verder: Izmir en Milas

In Izmir vindt men een typisch oosterse bazaar waar men leuke aandenken kan kopen en ongegeneerd kan afdingen. Buiten de stad, op de Pagos-Berg, kan men het Fluwelen Slot (Kadifekale) bezoeken, vanwaar men een prachtig uitzicht op het gebied heeft. Het stadje Milas heeft een nog goed bewaard gebleven traditioneel Turkse binnenstad en is vooral bekend om de tapijten en bazaar.

Out! vakantiehuizen biedt in deze toeristische regio o.a appartementen, (vrijstaande) villas en vakantieparken met zwembad aan. Deze zijn uitermate geschikt voor een gezinsvakantie maar natuurliefhebbers, zonaanbidders , watersporters en cultuurliefhebbers kunnen hier uiteraard ook hun hart ophalen. Vanuit uw vakantiewoning is er meer dan genoeg te doen!