Lapland

Noord-Zweden, welkom op het dak van Europa!

Het gebied van de middernachtzon en het noorderlicht

In Zweeds Lapland, in het uiterste noorden van Zweden, vind u de grootste, meest dramatische en meest spectaculaire wildernis die Europa te bieden heeft. Welkom in Lapland, schitterend natuurschoon op het dak van Europa! Lapland is natuurlijk thuis van de Samen, de inheemse Scandinaviërs, met hun unieke cultuur, ambachten en tradities. Liefhebbers van het buitenleven zullen beslist de legendarische nationale parken van Noord-Zweden waarderen. Abisko en Sarek zijn daarvan twee voortreffelijke voorbeelden. En een aantal vormen samen het werelderfgoed Lapponia. En alsof deze natuurlijke rijkdommen nog niet genoeg zijn, is dit het land van de middernachtzon en het ontstellend fraaie noorderlicht. Zo zouden we wel kunnen blijven doorgaan.

Zomer en winter in Noord-Zweden

Het is praktisch onmogelijk om te zeggen of Noord-Zweden mooier is in de winter of in de zomer, hoewel het in laatstgenoemd seizoen zeker makkelijker toegankelijk is en eenvoudiger is om er te reizen. De zomer loopt in dit deel van Zweden doorgaans van mei tot september. De contrasten tussen deze twee jaargetijden kunnen bijna niet groter zijn. Het verschil in temperatuur kan oplopen tot 60 graden Celcius of zelfs meer - van minus dertig graden in de winter tot boven de dertig graden in de zomer. Eén ding staat vast: het noorden van Zweden is in al zijn gedaanten imposant en betoverend en fascineert zijn bezoekers het hele jaar door. In de taal van de Samen, het Samisch, bestaan maar liefst acht verschillende seizoenen, wat iets zegt over hoe het landschap in Lapland drastisch van uiterlijk kan veranderen.

Outdooractiviteiten in Zweeds Lapland

Voor de actieve reiziger en de liefhebber van buitenleven en outdooractiviteiten, biedt Lapland een overvloed aan mogelijkheden. Van vriendelijke avonturen voor het hele gezin, tot aan extreme uitdagingen voor de meest ervaren bergbeklimmers en sporters. Of u nu wilt wandelen, downhill en cross country skiën, vissen, kanoën of raften op een rivier, klimmen, fietsen, mountainbiken, een tocht met een hondenslee wilt maken of een rondvaart met een ijsbreker - de opties zijn bijna onbeperkt.

Middernachtszon & wandelparadijs in de zomer

In de zomer is Lapland een echt paradijs voor wandelaars, sporters, vissers en natuurliefhebbers. Er is een uitgebreid systeem van bewegwijzerde routes maakt dit spectaculaire landschap toegankelijk voor alle reizigers - ook voor degenen met weinig voorkennis van het gebied. Een geliefde plek voor avonturiers en wandelaars is het bergmassief Kebnekaise rondom de hoogste berg van Zweden. Bovendien schijnt de middernachtszon drie maanden lang onafgebroken en kunt u daarom voluit van al het natuurschoon genieten. Het licht van de middernachtszon geeft het landschap een magische aanblik. Wandelen in de berggebieden van Lapland, waarbij je je niet druk hoeft te maken of het nu dag of nacht is, is in deze speciale periode een gelukzalig en zeldzaam avontuur - iets waarvan je zou wensen dat iedereen het minstens één keer in zijn leven zou mogen meemaken.

Noorderlicht in de winter

Een tegenovergesteld natuurverschijnsel vindt plaats in de wintermaanden, wanneer het deel van Lapland dat boven de poolcirkel ligt drie maanden lang geen zonlicht ziet en de compacte duisternis van het poolgebied slechts een paar uur lang een bleek soort daglicht doorlaat. In deze periode kun je 's nachts het noorderlicht (Aurora borealis) aan de donkerfluwelen poolhemel zien dansen - door velen beschouwd als één van de mooiste, meest spectaculaire en indrukwekkendste natuurverschijns elen op deze planeet. In Lapland verschijnt het noorderlicht in het midden van de winter met enige regelmaat, met name bij bepaalde weersomstandighe den. Abisko is één van de populairste plaatsen waar u het noorderlicht kunt bezichtigen.

Skiseizoen

Het skiseizoen in Lapland begint in oktober en eindigt pas in mei of juni (skiën in de omgeving van Riksgränsen en Björkliden met u een keer geprobeerd hebben!). U moet er echter rekening mee houden, dat het pas eind februari minder koud wordt in dit deel van Scandinavië. In de grote skigebieden van Lapland en Noord-Zweden vind u het hele jaar door een reeks aan activiteiten waaraan u kunt deelnemen, al is het logisch dat het IJshotel in Jukkasjärvi alleen in de winter zijn deuren opent voor het publiek. Er zijn dan een grote hoeveelheid evenementen en activiteiten.

Laponia op de Werelderfgoedlijst

Laponia omvat vier Nationale Parken in het westen van Lapland (Muddus, Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet). Hier vind u de oorspronkelijke natuur en (Samen)cultuur terug. Laponia is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege haar unieke natuur en als historische bakermat van de Samische cultuur. Het gebied omvat maar liefst 9.400 vierkante kilometer aan wilde natuur, voornamelijk bergland. Hoewel de Samen het gebied al vierduizend jaar bewonen, wordt Laponia vaak "Europa's laatste wildernis" genoemd. Vanuit de plaatsen Gällivare, Jokkmokk, Porjus en Saltuluokta verzorgen reisbureaus avontuurlijke excursies in deze nationale parken, waarbij u kennis maakt met de schitterende natuur en met de traditionele Samische cultuur.
Sarek Nationaal Park omvat een uitgestrekt gebied vol ongerepte wildernis van een schoonheid die nauwelijks te evenaren is, laat staan te overtreffen. Samen met het aangrenzende Stora Sjöfallet en het Padjelantapark vormt Sarek het grootste nationale park van Europa met een totale oppervlakte van 5.200 vierkante kilometer aan onbedorven natuurschoon. Sarek is een uitgestrekt berggebied met indrukwekkende bergmassieven en nauwe dalen, gletsjers, meren, waterloopjes en moerasland. Dwars door Sarek heen loopt de Rapadalenvallei waardoor de Rapapäätoriver stroomt die het groenige water opvangt van ruim dertig gletsjers. In dit park vindt u ook veel wild zoals beren, lynxes, veelvraten en de enorme Sarek eland. Sarek is met name geschikt voor de ervaren trekkers. Zij treffen hier een uniek natuurparadijs aan van een werkelijk schitterende schoonheid.
Muddus is één van Zwedens meest bijzondere pas aangelegde bosgebieden waar veel van de oudere naaldbomen nog de littekens dragen van bosbranden die het landschap erg beïnvloed hebben. In het park vind je ook unieke moerasgebieden met een overvloed aan vogelsoorten.

Nationale parken in Noord Zweden

In Lapland vind u een groot aantal nationale parken en natuurreservaten, waar de bezoeker kan genieten van het unieke, arctische natuurlandschap met haar veelzijdige karakter. Kom genieten van de betoverende vergezichten of doe mee aan een spannende excursie, het hele jaar door.
Abisko Nationaal Park, met de diepe Abisko Canyon, strekt zich uit van het Torneträskmeer tot hoog, bergachtig terrein. Het is een park vol overweldigend natuurschoon dat uitkijkt op de bergformatie "Lappoort" en is een populaire bestemming voor wandelaars en skieërs van over de hele wereld die bergstation Abisko gebruiken als uitvalsbasis. En het is één van de populairste plaatsen voor toeristen die er in de winter komen genieten van het feeërieke Noorderlicht.
Vadvetjakka is een nationaal park ten noorden van het Torneträskmeer met unieke en diverse flora in de vorm van grasland, wouden en moerasgebieden. En Pieljekaise park is voornamelijk bekend is vanwege de weelderige graslanden en berkenbossen. De Haparanda-archipel heeft een uniek Baltisch eilandenlandschap dat bestaat uit twee grotere eilanden, Sandskär en Sekskarö-Furö, en een groot aantal kleinere eilanden en klippen. Haparanda is met name bekend vanwege haar unieke flora en als toevluchtsoord voor meer dan tweehonderd vogelsoorten. En ten slotte Skuleskogen. Een nationaal park in het hart van het beschermde gebied Hoge Kust (Höga kusten)  met een uniek boslandschap dat het resultaat is van een dramatische verhoging van het land die nog steeds doorzet. Vanwege dit unieke terrein kent het Skuluwoud (Skuluskogen) veel boom- en plantensoorten die zeldzaam zijn voor deze hoogtegraad. Het landschap is indrukwekkend en omvat het grootste eiland van Zweden, Mjältön, dat 236 meter opstijgt uit de zee. De roodgranieten rotsen vormen een ander opvallend kenmerk van dit gebied.

Maak alvast vrijblijvend en gratis een account aan, ontvang onze nieuwsbrief en EUR 10,- tegoed om bij de eerstvolgende boeking van een vakantiehuis met blauw kado-logootje te gebruiken. Blijf op de hoogte en profiteer!
Uw emailadres
Herhaal Uw emailadres