Kerry

Zuid-Ierland

Met Out! naar Zuid-Ierland

County Kerry is een graafschap in het zuidwesten van Ierland en samen met Cork ťťn van de beroemdste toeristische counties van Ierland. Voor wie van het buitenleven houdt is Kerry een droombestemming. Deze charmante county heeft werkelijk alles: schitterend natuurschoon, een buitengewoon gastvrije bevolking, internationaal vermaarde kuuroorden, allerliefste dorpjes en uitstekende restaurants. Het bijzondere aan Kerry is de kust, die bestaat uit schiereilanden die uitkomen in grotere baaien. Samen met de verweerde, in de oceaan uitlopende heuvels geeft dat deze streek een buitengewoon ongerept en afgelegen aspect. Hier vindt U de beroemde 'Ring of Kerry' en niet te vergeten de 'Dingle Peninsula' en Beara Peninsula.

Ring of Kerry & Ring of Beara

Een rondrit over de Ring of Kerry of de Ring of Beara die de grens met Cork overschrijdt, is een onvergetelijke manier om dit overweldigende landschap te ervaren. Maar als dat u te veel moeite is, kunt u ook naar lieflijke dorpjes als Sneem, Kenmare of Dingle gaan, waar u de tijd kunt vergeten met overheerlijke verse vis, een goed glas of authentieke traditionele muziek.

De Ring of Kerry volgend, passeert U het plaatsje Waterville, het mooie decor van menig kampioenschap op de wereldberoemde 18 hole-golfbaan. U passeert Valentia Island met haar Skellig Experience, een tentoonstelling over het leven van de eerste monniken op het eiland en de ontstane flora en fauna. Killernay wordt vaak gebruikt als start- en eindpunt van de 'Ring of Kerry' en geliefd om haar beroemde meren en markante bergen. Het is mede daardoor een drukke toeristenplaats met veel winkels, pubs, restaurants en het Transport museum.

Killarney National Park

Velen beschouwen het Killarney National Park met haar indrukwekkende woeste natuur als het mooiste nationale park in het land. Kenmerkend zijn de jaunting cars (koetsjes met paard ervoor), die de passagiers naar de mooie plaatsen brengt, waar men met de auto niet kan komen. In het Killarney National Park liggen tal van vervallen abdijen en kastelen. Via een mooi pad kan de top van de Torc waterval bereikt worden en biedt tevens een mooi uitzicht op de Torc Mountain. De grootste trekpleister vormen de drie meren van Killarney. Het sfeervolle landschap met uitgestrekte watervlakten krijgt voortdurend een andere kleur en lichtval. Bezoekt u ook Muckross House, een prachtig 19e-eeuws landhuis omgeven door een schitterend park. Of Ross Castle aan de rand van het meer Lough Leane.

Gap of Dunloe

Net buiten de grens van het nationale park liggen de Macgillycuddy's Reeks met Carrantuohill als hoogste berg van Ierland. Vanaf hier kunnen mooie tochten gemaakt worden door het ruige Gap of Dunloe, een woeste en spectaculaire door gletjers uitgesleten bergpas. Deze is erg geliefd bij wandelaars, fietsers en ruiters.

Dingle Peninsula

Langs de ring naar Dingle Peninsula, de meest westelijke landpunt van Europa, valt U van de ene verassing in de andere. Zie de prachtige stranden, de met fuchsia's 'beklede' hellingen, mysterieuze ruines, het dorp Dingle zelf. In de baai bij Dingle laat het inmiddels zeer bekende dolfijntje Fungi op gezette tijden speels van zich horen. Alleen in een wereld van tegenstellingen kan Dingle gelijktijdig bekend staan om haar uitstekende visrestaurants. Misschien spelen de befaamde pubs een rol bij het relativeren. De peninsula zelf, ontdekt U prima vanuit Tralee, de thuis basis van het National Folk Theatre of Ireland. U vindt er prachtige zandstranden en het bij vogelaars geliefde Lough Gill.

Net uit de kust ligt een aantal eilandengroepen, waaronder de Blasket Islands en de Skelligs. Skellig Michael staat op de Werelderfgoedlijst, en is beroemd om het middeleeuwse klooster dat op de klippen van het eiland is gebouwd.

Kerry: vissen, golfen, paardenraces, watersporten en dolfijnen

Met tal van wandel- en fietsroutes is Kerry de perfecte plek om te genieten van natuur, vertier en historische bezienswaardigheden. Kerry is een paradijs voor vissers, of u nu haakt naar zeevissen, kustvissen, sportvissen of zoetwatervissen. Met zijn historische golfclubs, prachtige natuur en uitdagende golfbanen is Kerry een perfecte bestemming voor golfers. Sla vooral eens een balletje bij de Ballybunion Cashen en Ballybunion Old Course, Dingle Links, Tralee Golf Club en de Waterville Golf Links. Of bezoekt u de paardenraces in Mallow en Killarney. Met zijn langgerekte kustlijn en vele inhammen is deze streek een ideale bestemming voor een watersportvakantie. Surfen, kanovaren, waterskiŽn, zeilen en duiken, alles kan. Vanaf zee is de imposante kust van Kerry zo mogelijk nog mooier. Per boot speurt u de golven af naar de dolfijnen die in deze wateren leven. De beroemdste is natuurlijk Funghi, al twintig jaar de huisdolfijn van Dingle.