Leitrim

Mooie streek in het Noordwesten van Ierland

Ga de Shannon-Erne Waterway op om te genieten van het mooie Leitrim

Leitrim dankt zijn speciale karakter aan de aanwezigheid van de Shannon-Erne Waterway die door de streek meandert en haar een unieke schoonheid verleent. Het landschap van deze county is heel lieflijk, met golvende heuvels en weidse vlakten bezaaid met meren, waarvan Lough Allen and Lough Melvin de grootste zijn.

Met levendige dorpen als Carrick-on-Shannon, het pleziervaart-walhalla van Ierland. Ouderwetse smalle straatjes, diverse winkels en een bruisend uitgaansleven met veel traditionele Ierse muziek zijn karakteristiek voor dit sympatieke dorp. Het is tevens een uitstekende uitvalbasis voor diverse boottochten over de Shannon-Erne Waterway.

Parkes Castle en de Glencar waterval

Aan de oever van Lough Gill, een van Ierlands mooiste meren, ligt het schitterende landgoed Parkes Castle. Dit in volle 17de-eeuwse glorie gerestaureerde kasteel heeft behalve een smidse in 17de-eeuwse stijl ook een gezellige tearoom. Ten noorden van Lough Gill ligt het de schitterende Glencar waterval. Via een lieflijk bodpad komt u bij deze spectaculaire waterval, die zich van de rotsen 50m naar beneden stort.

Leitrim, een must voor de actieve bezoeker

Bezoekt u het schattige vissersdorpje Dromod aan Lough Bofin en Lough Boderg, waar ook het Cavan & Leitrim treinmuseum gevestigd is. Deze smalspoorbaan, van 1887 tot 1959 in gebruik, is nu een museum met werkplaatsen, rondleidingen langs de locomotieven en een spoorwegwinkel. De droom van elke grote en kleine jongen.

Voor de kinderen is het leuk om naar de Swan Island Open Farm te gaan. Een prachtige boerderij, schilderachtig gelegen aan het Garadice-meer. Op Swan Island kunnen de kinderen vrij rondlopen tussen de dieren. Er zijn ruim 50 traditionele en zeldzame diersoorten, en er is een speeltuin en een haventje.

De Ierse hengelsport of watersporten op de meren

Met zijn talloze zoetwatervismogelijkheden - brasem rietvoorn, blankvoorn, zeelt, snoek, baars en paling - en sportvismogelijkheden - Atlantische zalm, gewone en zeeforel - heeft Leitrim zijn uitstekende reputatie als hťt centrum van de Ierse hengelsport ruimschoots verdiend.

U vindt in Leitrim een groot aantal bewegwijzerde wandelingen/fietsroutes. Waaronder de Kingfisher Trail fietsroute en de Leitrim Way, die u al wandelend bijna 50 kilometer langs meren en rivieren voert, van Dowra naar Manorhamilton. U kunt fantastisch golfen op de onlangs uitgebreide Carrick-on-Shannon Golf Club. Het uitzicht over de Boyle en Drumharlow Lake krijgt u er gratis bij. Ga eens windsurfen of kajakken bij het Lough Allen Outdoor Pursuits Centre in Ballinaglera.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Leitrim?

Gaat u dan naar Drumkeeran Heritage Centre. Wie dit gereconstrueerde traditioneel-Ierse boerenhuis bezoekt, krijgt een schat aan informatie over de geschiedenis van de streek. Deze krijgt u ook in het Sliabh an Iarainn bezoekerscentrum d.m.v. een expositie.

Wegmijmeren in een pub aan de rivier, historische monumenten bezoeken of op een idyllisch stekje uw hengel uitwerpen, het kan hier allemaal.

Voor een uitstapje buiten Leitrim kunt u een bezoek brengen aan de grotten van Marble Arch of het spectaculaire Lough Key Forest Park. Een van de mooiste vakantiemeren van Ierland, gelegen in meer dan 350 hectare prachtige natuur.