Tipperary

Het inspirerende zuiden van Ierland

Activiteiten te over in Ierlands grootste binnenlandse county

Tipperary is de grootste binnenlandse county van Ierland en wordt vanwege zijn omvang ingedeeld in South Tipperary in het zuidoosten en North Tipperary in de regio Shannon. Het levendige graafschap Tipperary met haar oude erfgoed, adembenemende natuur, eindeloze festivals, gezellige pubs en rustige watertjes.

Van de Galtee Mountains, de vallei Glen of Aherlow naar Lough Derg

Deze grote, rijke en gevarieerde county is een paradijs voor natuurliefhebbers. North Tipperary wordt begrensd door het adembenemend mooie Lough Derg, en South Tipperary heeft weelderige dalen en een landschap dat wordt overheerst door de imposante Galtee Mountains en de mystieke Slievenamon.
Tipperary is omgeven door overweldigende natuur, waaronder het mooie 'Lough Derg' en de diepe nauwe vallei 'Glen of Aherlow' in het zuiden, welke zich 16 mijl ver uitstrekt door een ongerept landschap waar de rivier stroomt tussen de 'Galtee Mountains' en de beboste bergkam 'Slievenamuck Ridge'.

Breng een bezoek aan abdijen, kastelen en oude vestingen van Tipperary.

Met een indrukwekkende hoeveelheid historische attracties als de Rock of Cashel, Roscrea Castle, Holycross Abbey en Cahir Castle, en pittoreske dorpjes en charmante plaatsjes als Dromineer, Garrykennedy, Cahir and Terryglass, is Tipperary een county die zich heerlijk laat verkennen.

Cahir Castle, ooit gebouwd als onneembare burcht, is een imposant bouwwerk uit de 15de eeuw en een van de best bewaard gebleven kastelen van Ierland. Het ligt op een eilandje in de Suir en biedt o.a. een audiovisuele presentatie in meerdere talen. Holycross Abbey, een vroeg-12de-eeuws klooster, is prachtig gelegen aan de oever van de Suir. Eind 12de eeuw werd het een cisterciŽnzerklooster en ontwikkelde het zich tot een pelgrimsoord voor gelovigen uit heel Ierland. De Rock of Cashel is een spectaculair middeleeuws complex met een kasteel, een kathedraal, een ronde toren en de overblijfselen van twee kerken, daterend uit 1014. Roscrea, een van Ierlands vele historische plaatsjes, heeft een intrigerend, deels ingericht stenen kasteel uit de 13de eeuw dat kan worden bezichtigd.

Enerverend golfen op banen van wereldniveau

Het zeer afwisselende landschap nodigt uit tot een langer verblijf temidden van glooiende vlakten en bergen. De rivier de Suir stroomt door de gehele county. Geliefd bij menig hengelaar, zo ook het aan de westkant grenzende Lough†Derg.

Geniet van een ritje per pony of een partijtje golf. Mooi gelegen, uitdagend en veel, dat zijn de golfbanen van Tipperary. Zowel in North Tipperary als in South Tipperary vindt u een groot aantal uitstekende golfbanen in een imposant decor.

Of waag een gokje op de renbaan.

Beroemd is deze county voor de veelvuldig gehouden Greyhound en Paarden Races. Tipperary is een echte paardenstreek en de geboortegrond van veel raspaarden voor de rennen! De renbaan van Thurles is het epicentrum van de paardenrennen in Tipperary, met een uitstekend evenement in februari waar de paarden zich warmlopen voor de National Hunt Festivals in Cheltenham, Fairyhouse and Punchestown.

Tipperary viert de kunst met interessante zomerfestivals in de stad en rond de provinciale schilderachtige dorpen en charmante steden. Cashel bruist elk jaar in juli tijdens het Cashel Summer Festival met live muziek, gratis openluchtconcerten, literaire evenementen, wedstrijden, exposities en theater.